Hatalmas veszélyben a dohányosok!

A dohányosok a koronavírus-járvány idején is nagyobb veszélyben vannak – erről beszélt Müller Veronika egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója az M1 aktuális csatornán.

A dohányfüst súlyosan károsítja a légutak felszínét, a tüdő tisztító funkcióját, amely így mindenféle fertőzésre fogékonyabb lesz. A tapasztalatok szerint a Coviddal kórházban kezelt dohányosok állapota jobban romlik, mint a többi betegé – mondta a szakember.

Hozzátette: a koronavírus a felső légutakban náthaszerű tüneteket okoz, kicsit lejjebb köhögést, legsúlyosabb formájában pedig tüdőgyulladást.

A delta variánssal az a legnagyobb baj, hogy nagyon virulens, kevesebb érintkezés is elég a fertőzéshez. Ráadásul a hidegebbre forduló idő elősegíti a légúti betegségek kialakulását, ezért is kerülnek egyre többen kórházba. Most azonban nagy előny, hogy van oltás. Az oltottaknál sokkal kisebb eséllyel alakul ki súlyos állapot. Azok a legveszélyeztetettebbek, akik semmilyen immunitással nem rendelkeznek, nem kaptak vagy már régen kaptak oltást – figyelmeztetett a szakember.

Müller Veronika azt mondta: fontos a járványügyi intézkedések betartása, a távolságtartás, a higiénia és a maszkhasználat; akinek tünetei vannak, az legyen különösen körültekintő.

A COVID segít leszokni a dohányzásról?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. FJ

    Ha logikusan végig gondoljuk valóban arra a következtetésre jutunk, hogy a dohányosok nagyobb veszélynek vannak kitéve Covid fertősés esetén. Azonban több esetben tapasztaltam azt, hogy amíg egy dohányos enyhe- közepesen súlyos tünetekkel vészelte át az előző hullámok valamelyikét, addig a nemdohányzó egyén alaposan megszenvedte a betegséget. Pontosan ez történt a saját családomban is, és az ismeretségi körömben is előfordult ilyen eset.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.