A dohányzás nem csak nekünk árt – a környezet is megsínyli

A dohányzás nem csupán az egészségünkre nézve káros szokás. A cigarettacsikkek a környezetet is szennyezik, hiszen hosszú idő alatt bomlanak le, de a cigarettázás komoly légszennyezési problémákat is okoz.

A dohányzás igen régóta létező probléma társadalmunkban. Mindenkit érint: azokat, akik cigarettáznak, de azokat is, akik nem. Napjainkban több mint 1 milliárd ember füstöl nap mint nap a Földön, s az előrejelzések nem azt mutatják, hogy ez szám – különös tekintettel a népességnövekedésre – a közeljövőben megváltozna.

Világunkban ugyanakkor paradigmaváltás zajlik. Bármilyen szektorról legyen szó, a fejlesztések az ártalomcsökkentésre törekszenek. Az embereknek pedig – így a dohányosoknak is – egyre inkább saját kezükbe kell venniük az irányítást, tenniük kell saját magukért és környezetükért. 

Senkinek sem újdonság, hogy a dohányzás minden formája káros az egészségre. A cigaretta számos betegség kialakulásáért felelős – s ezeknek nem elsősorban a nikotin, hanem az égés során keletkező füst és kátrány az oka.

Fotó: 123rf.com

Nem csupán az egészségre nézve rendkívül káros a dohányzás. A környezet is megsínyli a mérhetetlen mennyiségű füstölést. A cigarettacsikkek szennyezik a körülöttünk levő világot: nagyon hosszú idő kell lebomlásukhoz, kárt tehetnek földjeinkben és vizeinkben, de komoly légszennyezési problémákat is okoznak.

A cigarettafüst megszüntetése tehát kiemelt feladatunk, legalább olyan fontos, mint az egyéb, légszennyezést kiváltó tényezők – a szmog, az autók kipufogójából vagy a fűtési rendszerekből levegőbe kerülő káros anyagok – kiiktatása.

A leginkább természetesen azzal járulunk hozzá egészségünk és a környezet megőrzéséhez, ha rá sem szokunk a dohányzásra.

Amennyiben pedig dohányosok vagyunk, meg kell tennünk mindent a mielőbbi leszokás érdekében. Ezzel mérsékeljük a legjelentősebb mértékben a károkat: hosszútávon csupán a nikotin- és dohány tartalmú termékek végleges elhagyásával csökkenthetőek 100 százalékban a dohányzás ártalmai.

Mindig vannak azonban, akik az ismert egészségügyi kockázatok ellenére sem válnak meg káros szokásuktól. 

Ebben az esetben érdemes tájékozódni a füstmentes alternatívákról, melyek égés és füst nélkül biztosítják a nikotinbevitelt a dohányzók számára.  Mivel ezek a technológiák égés és füst nélkül működnek, így lényegesen kevesebb káros és pontenciálisan káros anyagot hoznak létre, mint ami a cigaretta füstjében található. Ezek a technológiák sem veszélytelenek azonban, hiszen tartalmaznak például nikotint, amely erős függőséget okozó anyag, és – egyéb káros hatásai mellett – megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást.

Fotó: 123rf.com

Az égés nélkül működő, füstmentes alternatívák a cigarettánál akár 70-95 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki. Vagyis különböző mértékben, de mérsékelhetőek lehetnek velük a dohányzóra és környezetére gyakorolt ártalmak. Arra vonatkozóan azonban jelenleg nem áll rendelkezésre bizonyíték, hogy a káros anyag kibocsátás csökkenésének mértéke és az egészségkárosodás mértéke milyen arányban áll egymással.

Az égéssel járó dohánytermékek jelentős egészségügyi és környezeti kockázatot jelentenek – az égés nélkül működő technológiákra való áttéréssel ezek csökkenthetők, de csak azon felnőtt dohányosok esetében, akik valamilyen okból nem szoknak le.

Az égés nélkül működő dohányt- és/vagy nikotint tartalmazó technológiák közé tartozik az e-cigaretta, a dohányhevítéses technológia, vagy a dohányt nem tartalmazó nikotinpárna.

Az e-cigaretta dohány helyett nikotintartalmú folyadék felhasználásával állít elő nikotinpárát, míg a dohányhevítéses technológia olyan hőmérsékletre hevíti a dohányt, amely már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpára felszabaduljon, de még ne történjen égés.

A füstmentes technológiák a hagyományos dohányzáshoz képest minden tekintetben új technológiát képviselnek. Azon nagykorú dohányzók számára nyújtanak alternatív lehetőséget, akik a hagyományos dohányzásról valami miatt nem szoknak le, azonban az ártalomcsökkentés érdekében át szeretnének térni egy potenciálisan kevésbé ártalmas dohányzási módra.

Fotó: 123rf.com

Ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy megfelelő és objektív információval rendelkezzenek a termékek használatáról, működéséről és természetesen káros hatásairól is.

Ami biztos, hogy a legjobb választás az egészségünk és a környezetünk védelme szempontjából is kizárólag az, ha el sem kedzjük a dohányzást, és ha már dohányzunk akkor minél előbb leszokunk róla, hiszen hosszú távon csak a nikotin- és dohánytartalmú termékek fogyasztásának végleges abbahagyásával csökkenthetőek 100%-ban a dohányzás ártalmai.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával készült.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.