Gondoltad volna? – Ez nyújthat védelmet a koronavírus ellen

Azok az emberek, akiknek az immunsejt-szintje magas a megfázást okozó koronavírus-fertőzésből eredően, bizonyos fokú védelmet élvezhetnek a Covid-19 ellen – állítja egy kisméretű tanulmány.

Úgy tűnik, ha valaki átesik a csupán megfázást okozó koronavírus-fertőzésen és magas immunsejt-szintet ér el, az bizonyos fokú védelmet nyújthat számára a Covid-19 ellen – derült ki egy új, kisméretű tanulmányból, melyet a Nature Communications folyóirat közölt.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a más koronavírusokból létrehozott T-sejtek képesek felismerni a SARS-CoV-2-t, a Covid-19-et okozó vírust. Ezen T-sejtek jelenléte a koronavírus-expozíció idején csökkentheti a fertőzés esélyét – állapították meg az új tanulmányban az Imperial College London kutatói.

Az eredmények egy második generációs, univerzális vakcinához szolgálhatnak tervvel, amely megakadályozza a koronavírus változatai által okozott fertőzést, beleértve az omikron variánst és azokat, amelyek később megjelenhetnek.

„Nem mindig jár fertőzéssel, ha ki vagyunk téve a SARS-CoV-2 vírusnak. Nagyon szerettük volna megérteni ennek az okát” – mondta Rhia Kundu, PhD, az Imperial Nemzeti Szív- és Tüdőintézet tanulmányvezetője.

A kutatók megállapították: azok az emberek, akiknél magasabb a megfázás okozta T-sejtszint, kisebb valószínűséggel fertőződtek meg a koronavírussal.

„Miközben ez egy fontos felfedezés, ez csupán a védelem egyik formája. Kiemelném, hogy senki sem hagyatkozhat egyedül erre” – mondta Kundu. – “A Covid-19 elleni védekezés legjobb módja a teljes védőoltás, beleértve az emlékeztető oltás felvételét.”

A tanulmányhoz Kundu és kollégái 52 olyan ember vérmintáját elemezték, akik 2020 szeptemberében igazoltan Covid-19 fertőzöttekkel éltek együtt.

A 26 ember között, akik nem kapták el a koronavírust, „jelentősen magasabb” volt a közönséges megfázás koronavírusából származó T-sejtek száma, összehasonlítva azzal a huszonhat illetővel, akik megfertőződtek.

A vizsgált T-sejtek „keresztreaktívnak” minősülnek, képesek felismerni a SARS-CoV-2 fehérjéit.

Védelmet nyújtanak azáltal, hogy a SARS-CoV-2 vírus belsejében lévő fehérjéket célozzák meg, nem pedig a felszínen lévő tüskefehérjéket, amelyek lehetővé teszik a vírus számára, hogy megtámadja a sejteket.

A jelenlegi Covid-19 vakcinák a tüskefehérjéket célozzák meg, amelyek nagyobb valószínűséggel mutálódnak, mint a belső fehérjék – jegyezték meg a kutatók.

Fotó: 123rf.com

Az omikron variáns például számos mutációt tartalmaz a tüskefehérjéken, ezek teszik lehetővé számára, hogy kikerülje az oltásokat.

Az adatok arra utalnak, hogy a koronavírus-vakcina fejlesztésének következő lépése keretében a belső fehérjékre koncentrálhatnak a kutatók, amelyek tartós védelmet nyújthatnak, mivel a T-sejtes válaszok tovább tartanak, mint az ellenanyagválaszok – ezek ugyanis az oltást követő néhány hónapon belül elmúlnak.

„Az ezen, konzervált belső fehérjéket tartalmazó új oltások nagymértékben védő T-sejt-válaszokat indukálnának, melyeknek meg kell védeniük minket a jelenlegi és a jövőbeni SARS-CoV-2 variánsokkal szemben” – mondta Ajit Lalvani orvos, a tanulmány vezető szerzője, az Imperial’s Respiratory Infections Health Protection igazgatója.

Több vizsgálatra van azonban szükség, tekintettel arra, hogy a tanulmány kisméretű volt, hiányzik belőle az etnikai sokféleség, mely korlátot szabhat a kutatásnak.

Olvasd el ezt is!

Hamarosan a náthavírushoz hasonlóvá szelídül a COVID?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php