Figyelem! – Változik a Covid-igazolvány és a beutazási szabályok az EU-ban

Július óta létezik a digitális EU-s Covid-igazolvány. Az uniós tagországok ez alapján, illetve az Európai Betegségmegelőzési és Kontrollközpont (ECDC) hetente frissülő Covid-térképe alapján engedték beutazni a polgárokat.

A Portfolio szerdán a Politico című lap brüsszeli informátoraira hivatkozva azt írta, az Európai Bizottság csütörtökön beterjeszt majd egy csomagot, amely meg akarja könnyíteni az utazást a kontinensen – számol be az Index.hu.

Foto:123rf.com

A következő pontokat tartalmazza majd:

  • A térképalapú besorolás helyett inkább az egyes beutazók státuszát néznék, vagyis hogy van-e Covid-igazolványa, oltott vagy oltatlan, negatív tesztje van, vagy betegségből felgyógyult.
  • Továbbra sem akarnak az alapján rangsorolni embereket, hogy valaki oltott vagy oltatlan, tehát a friss negatív teszt továbbra is elfogadott lesz. Az még kérdés, hogy milyen sűrűn kell majd tesztelnie az oltatlanoknak az utazáshoz.
  • Az ECDC Covid-térképén új adatokat is feltüntetnek majd, például az egyes országok átoltottsági szintjét.
  • Szűkítik azoknak az indokoknak a számát, amelyekkel mentesülni lehet a kötelező karantén alól beutazáskor.
  • A Covid-igazolvány ellenőrzésekor a rendszer mutatni fogja, hogy az illető megkapta-e már a harmadik oltást, vagyis később akár ez is fontos tényező lehet az utazásnál.
  • A nem uniós polgárok EU-s beutazásának jövő évi, Covidtól független változásáról, az adminisztrációs díjról itt írtunk korábban.

Ez is érdekelhet!

Több egészségügyi ellátáshoz kell védettségi igazolvány vagy negatív teszt

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.