Több egészségügyi ellátáshoz kell védettségi igazolvány vagy negatív teszt

Rendelet szabályozza ezentúl

Új rendelet jelent meg az egészségügyi ellátás kapcsán. A magyar kormány döntése alapján csak védettségi igazolvány vagy negatív teszt birtokában vehetők igénybe az előre tervezhető intenzív beavatkozások, rehabilitációs ellátások, fogászati eljárások.

Egy új, augusztus 6-án kiadott rendelet értelmében a tervezhető intenzív beavatkozásokon – ilyenek a műtétek -, a rehabilitációs- és a fogászati ellátáson is csak védettségi igazolvány vagy negatív koronavírus elleni teszt birtokában lehet majd megjelenni.

Már 2021 tavaszán PCR-teszt végeztetéséhez kötötték az előre tervezhető egészségügyi ellátásokat.

Most azonban az új rendelet egyértelműen kimondja a szabályt. A vérvétel és az injekciók beadatása kivétel ez alól, de a szabály szerint csak azok a 6. életévüket betöltött páciensek vehetik igénybe az ellátást, akik megfelelnek az alábbiaknak.

Foto:123rf.com

1.Védettek a koronavírus ellen és ezt védettségi igazolvánnyal igazolni tudják.

2.Tervezett ellátást, beavatkozást megelőző 48 órán belül végeztettek negatív tesztet molekuláris biológiai vizsgálattal – ez a már ismert SARS-CoV-2 PCR-teszt-, de a beavatkozás napján negatív eredménnyel záruló antigéngyorsteszttel is igazolni tudják, hogy az egészségügyi ellátás időpontjában nincs koronavírus-fertőzésük.

Ez vonatkozik a betegeket kísérőkre is, vagyis csak a fenti szabályoknak eleget téve mehetnek be az intézménybe – tudatta az index.hu.

A rendelet arra is kitér, hogy ha védettségi igazolvánnyal vagy negatív teszttel nem rendelkezik egy invazív ellátást igénylő személy – s ha ennek elhanyagolható a rizikója -, akkor szakorvosa dönthet róla, hogy a tesztek nélkül is elvégzi-e az ellátást.

Szintén kitér a rendelet arra, hogy az egészségügyi intézmény köteles elvégezni a vizsgálatokat térítésmentesen koronavírus ellen nem védett személy esetén, amennyiben az

  • nem töltötte be a 18. életévét,
  • felmerül a betegnél a fertőzés gyanúja,
  • illetve nem oltható be koronavírus elleni vakcinával a páciens, szakorvosi vélemény alapján.

Ezek a szabályok szintén vonatkoznak a kísérőikre, ha nem védettek a vírus ellen.

A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lépett hatályba, s érvényben marad 2021. évi I, a koronavírus elleni védelemről szóló törvény hatályvesztéséig – írta meg az index.hu. A törvény itt olvasható el bővebben: https://net.jogtar.hu/veszelyhelyzet.

Újabb országok fogadják el a magyar védettségi igazolványt

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.