Ezt a szervet súlyosan károsítja a COVID

Régóta tudjuk már, hogy a koronavírus-fertőzés a vesét is érintheti, arról azonban eddig nem igazán lehetett tudni, pontosan hogyan. Német és holland kutatók most kiderítették: a COVID közvetlen sejtkárosodást okozhat a vesékben, hozzájárulva a szövetek hegesedéséhez.

Az Study Finds portálon megjelent cikk szerint a németországi RWTH Uniklinikben és a hollandiai Radboud Egyetemi Orvosi Központban végzett kutatás szakértői felmérték és összehasonlították a veseszöveteket a COVID-19 intenzív osztályos betegek, a nem COVID-hoz kapcsolódó tüdőproblémák miatt kórházban lévő betegek és egy kontrollcsoport között – számol be a 24.hu.

Az eredmények azt mutatják, hogy

a COVID-19-betegek veséje sokkal több szöveti hegesedést mutatott, mint másoké.

Fotó: 123rf.com

A csapat egy sor minivesét is létrehozott laboratóriumi körülmények között. Az őssejtek felhasználásával kifejlesztett organoidokban sok különböző vesesejt volt megtalálható, kivéve az immunsejteket. A kutatók minden egyes organoidot megfertőznek COVID-dal, így a csapat megfigyelhette a vírus vesesejtekre gyakorolt közvetlen hatását. A tudósok ismét megjegyezték a vese organoid hegesedését, valamint a „kísérő jeleket, amelyek hozzájárulnak a hegesedés folyamatához”.

Az eredmények azt mutatják, hogy nem a szervezet túlzott immunválasza, hanem maga a vírus az, ami vesekárosodást okozhat. A kutatók eredményeiket a Cell Stem Cell tudományos folyóiratban jelentették meg.

Olvasd el ezt is!

Hogyan előzhető meg a maradandó tüdőkárosodás COVID-19 után?

Forrás: https://napidoktor.hu/index