Hogyan előzhető meg a maradandó tüdőkárosodás COVID-19 után?

A post-COVID néven ismert tünetegyüttes nagyon sokakat érint. Ha köhögést, nehézlégzést, csökkent terhelhetőséget tapasztalsz, feltétlenül vizsgáltasd ki magad! 

COVID utáni kivizsgálás

A koronavírus-fertőzés utáni elhúzódó panaszok egyaránt jelentkezhetnek, ha súlyosabb vagy enyhébb tünetekkel estünk át a betegségen. Intő jel lehet a hetekig tartó, vagy akár tünetmentes napok után megjelenő krónikus fáradtság, nehézlégzés, köhögés és mellkasi fájdalom. Ilyen esetben javasolt tüdőgyógyászati kivizsgáláson részt venni, ahol vérvétel, speciális funkcionális vizsgálatok -légzésfunkciós vizsgálat és ún. diffúziós kapacitásmérés történik, valamint mellkasi CT is készül.

Ingerköhöés

Fotó: 123rf.com

6 hónap után is elváltozás a tüdőn

A COVID utáni lábadozás ideje egyénenként eltérő lehet, 2-3 héttől kezdődően akár több hónapig is tarthat. A legfrissebb kutatások szerint a koronavírus 5-ből 1 embernél okoz elhúzódó, 3 hónapnál hosszabb ideig is fennálló tüneteket. A Lancet folyóirat közlése szerint pedig 1733 wuhani páciens 76%-ánál még 6 hónappal az első tünetek megjelenését követően is fennállt legalább egy panasz. A Radiology folyóiratban megjelent tanulmány pedig arról számolt be, hogy a COVID-19 által okozott tüdőgyulladás akár maradandó elváltozásokat is okozhat a tüdőben.

Látható eltérések a CT felvételeken

A lap közlése szerint a 144 kórházi kezelésben részesült beteg 62%-ánál 6 hónappal a koronavírus által okozott tüdőgyulladást követően is láthatók eltérések a CT felvételen. Közülük 35% esetében a CT olyan fibrotikus jellegű elváltozást jelzett, amelyek potenciálisan maradandó károsodásra utalnak.

Fibrózis esetén a tüdőszövetek kötőszövetes átépülése, hegesedése következtében a tüdő egyre rugalmatlanabbá válik, a léghólyagocskák falába lerakódó kötőszöveti réteg megnehezíti a gázcserét. Az egyre romló oxigén-ellátás miatt megjelennek, majd a folyamat előre haladtával egyre inkább felerősödnek a beteg panaszai.

Diffúziós kapacitásmérő – idejében felismerve a végleges fibrózishoz vezető folyamat elkerülhető vagy lassítható

Ha valakinél koronavírus-fertőzés lezajlását követően is elhúzódó panaszok jelentkeznek, fontos mielőbb kivizsgáláson részt venni és a kezelést megkezdeni.

Dr. Potecz Györgyi,tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy a diffúziós kapacitásmérő a fibrózis egyértelmű radiológiai jeleinek megjelenése előtt képes észlelni a gázcserezavart. A speciális légzésfunkciós vizsgálat során egy készülékbe kell erőteljesen kifújni a belélegzett gázkeveréket, így mérni lehet a tüdőben történő gázcsere folyamatát. A vizsgálat megmutatja, hogy milyen eredményes az oxigén átjutása a léghólyagocskákból a véráramba. Ha már itt eltérés mutatkozik, akkor idejében beavatkozva, gyógyszeres kezeléssel nemcsak a koronavírus-fertőzés utáni elhúzódó köhögést és nehézlégzést lehet kezelni, de a végleges fibrózist is jó eséllyel el tudjuk kerülni.

Mi az a Post-COVID-19 szindróma?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.