Egyre nagyobb a veszély? – Piros kategóriába került Budapest

Már nincs zöld színnel jelölt magyar régió. Egy hete még az ország fele ebben a kategóriában volt.

Hétről-hétre romlik a járványhelyzet Magyarországon az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentései szerint. Míg egy hónappal korábban még – Budapestet leszámítva – zöld színnel jelölték az ország régióit, addig csütörtökön már a fővárost és két régiót pirossal, míg a többit narancssárgával jelölték – írja a hvg.hu nyomán a hírklikk.hu.

A szervezet minden héten térképen adja ki az Európai Unió tagállamaiban aktuális koronavírus-helyzetet. A térkép azokon az adatokon alapul, amelyeket a tagállamok jelentenek az ECDC-nek. Ez alapján négy kategóriába osztják a különböző régiókat: zöld, narancssárga, piros vagy sötétpiros.

Narancssárga akkor lesz egy régió, ha 100 ezer lakosra kevesebb mint 50 új fertőzött jut, de akkor is, ha a 100 ezer lakosra jutott új fertőzöttek száma 50 vagy több, de kevesebb, mint 75, és a pozitív tesztek aránya egy százalék vagy több. Abban az esetben is ez a kategória az érvényes, ha az új fertőzöttek száma 75 és 200 között alakul 100 ezer lakosra és a pozitív tesztek aránya kevesebb, mint négy százalék.

Piros jelzést akkor kap egy régió, ha 100 ezer lakosra 75–200 fertőzött jut és a pozitív tesztek aránya kevesebb, mint négy százalék, vagy ha a 100 ezer lakosra jutott új fertőzöttek száma 200–499 között van.

Milyen irányba mutálódik a Covid-19? Egyre alkalmazkodóbb lesz…

Forrás: https://napidoktor.hu/index