Milyen irányba mutálódik a Covid-19? Egyre alkalmazkodóbb lesz…

Minden alkalommal, amikor a koronavírus emberről emberre terjed, apró változások jönnek létre a genetikai kódjában, de a tudósok kezdik megérteni a vírus mutációjának mintáit.

A Cambridge Addenbrookes Hospital egy férfi betegét 101 napon keresztül kezelték  az orvosok, miután egyébként is gyenge immunrendszerrel megkapta a koronavírust. A kezelés során összesen 23 alkalommal vettek tőle kenetmintát, és ez több hasznos megfigyeléshez vezetett – számol be a Bien.hu.

„Ez idő alatt figyelemre méltó változásokat tapasztaltunk a vírusban” – mondja Ravinda Gupta, a kórház fertőző betegségek tanácsadója és a Cambridge -i Egyetem klinikai mikrobiológusa, aki a beteg mintáit elemezte a BBC-nek.

„Láttuk azokat a mutációkat, amelyek arra utalnak, hogy a vírus alkalmazkodás jeleit mutatja. Vagyis annak érdekében változik, hogy ellenállóvá váljon a plazmán keresztül adott antitestekkel szemben. Ez volt az első alkalom, hogy valós időben láttunk ilyesmit egy személyben.

Fotó: 123rf.com

A mutálódás egyre nagyobb gondot jelent

Közel egy évvel a Covid-19 világjárvány kezdete után a mutációk egyre nagyobb problémát jelentenek. Új, gyorsabban terjedő változatok jelennek meg, és felmerül a kérdés, hogy ezek vajon csökkentik-e az oltások hatékonyságát. Egyelőre kevés bizonyíték áll rendelkezésünkre, de a tudósok már kezdik megérteni, hogyan fog a Covid-19 vírus a jövőben mutálódni, és képesek-e lépést tartani vele.

A Gupta és munkatársai által azonosított mutációk között volt két aminosav – a H69 és V70 – deléciója a Covid-19 vírus külső oldalán található tüskefehérjében. Ez a fehérje kulcsszerepet játszik a koronavírus sejtfertőző képességében.

Amikor Gupta és csapata közelebbről megvizsgálta az általuk észlelt tüskefehérje -deléciót, az aggasztó eredményeket hozott. „Végeztünk néhány fertőzési kísérletet mesterséges vírusok felhasználásával, és ezek kimutatták, hogy a H69/V70 deléciós mutáció kétszeresére növeli a fertőzőképességet” – mondja Gupta. Ez arra késztette a kutatókat, hogy feltérképezzék a Covid-19 nemzetközi genetikai adatbázisát. Ekkor jöttek rá, hogy valami riasztó dolog történik.

„Látni akartuk, hogy mi történik világszerte, és rábukkantunk a [H69/V70 deléció] szekvenciák nagy kiterjedő csoportjára az Egyesült Királyságban” – mondja Gupta.

A decemberi felfedezést hamarosan tényleges kiugrás követte a fertőzések számában, az Egyesült Királyságban megkezdődött egy újabb járványhullám.

A cikk folytatásáért kattitns IDE!

COVID – Ez a két vakcina működik jól a delta variáns ellen

Forrás: https://napidoktor.hu/index