Durva tünet COVID után – Téged is érint?

Egy közel 170 ezer tagból álló Facebook-csoport kommentelői tucatnyi bejegyzés alá írtak a COVID-ot követő hajhullás kapcsán. Azt próbálták kideríteni, hogy másnak is hullott-e mostanában drasztikus módon a haja.

A hajhullásokról szóló bejegyzésekből, cikkekből, Instagram/Facebook-posztokból 2020 közepén lett egyre több. Az egyik első ilyen témájú videót Alyssa Milano színésznő posztolta Twitterre: megmutatta, hogy egy hajmosás után mennyi haja hullik ki egy szimpla fésülködéstől – számol be a 444.hu.

A Cut erről szóló cikkében azt írja, a járvánnyal összefüggésbe hozott hajhullás olyan tömegeket érintett, hogy azzal még az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia is külön foglalkozott. Írásukban kiemelték, hogy láz vagy betegség után normális az átmeneti hajhullás, így az is normális, hogy a sok esetben lázzal is járó koronavírus után többeknél is jelentkezett hajhullás. Ugyanezen írásban viszont az is szerepel, hogya hajhullás nem a covid mellékhatása.Ezt a típusú hajvesztést telogén effluviumnak (TE) hívják, és általában láz vagy betegség után következik be, amikor a normálisnál több hajszál lép egyszerre a haj növekedési ciklusának hullási fázisába.

Foto:123rf.com

Bármilyen intenzív – fizikai vagy érzelmi – stressz akár a hajszálak 70 százalékát is a növekedési ciklus „telogén” fázisába taszíthatja, magyarul leállítja a hajszálak növekedését, megszakítja a vérellátást, mert a test az erőforrásokat más, fontosabb testi folyamatokra tartalékolja. Emiatt a meglévő hajszálak egy része egyszerűen elengedi a fejbőrt.

A Cutnak nyilatkozó Sharon Belmo, a haj és fejbőr betegségeire specializálódott bőrgyógyász is azt mondta, bármennyire is úgy tűnik, hogy a covid egyeseknél hajhullást is okozhat, a hajhullás nem a annak a tünete. Szerinte„nem kell elkapni a covidot ahhoz, hogy ilyen hajhullástól szenvedjünk”, mert

„az elmúlt időszak zűrzavara elég volt ahhoz, hogy az sokaknál ilyen stresszreakciókat váltson ki”.

Vagyis a TE nem kizárólag erre a vírusra jellemző mellékhatás, inkább egy stresszes esemény utóhatása. Stresszes esemény pedig lehet egy vírusos megbetegedés, érzelmi stressz, például a munkahely elvesztése, vagy az a szinte folyamatos bizonytalanság, ami közel két évvel ezelőtt kezdődött a világjárvánnyal. A legtöbb embernél két-három (vagy akár több) hónappal a láz vagy betegség után jelentkezik a hajhullás, jellemzően hajmosás közben, ekkor akár maroknyi haj is kihullhat. Ez a hajhullás hat-kilenc hónapig is eltarthat, közben azonban a legtöbb esetben újra elkezdenek nőni a babahajak, és végül megszűnik a probléma.

A TE nem egy olyan állapot, amikor egyik napról a másikra, gyakorlatilag egy éjszaka kihullik valakinek a haja, inkább „általános hajhullás”. Egy szintén a Cutnak nyilatkozó egészségügyi dolgozó mondta ezt, aki szerint normális, ha naponta akár 50-150 hajszálat is elveszítünk.

„Egyesek csak abból veszik észre, hogy a hajgumit három helyett már négyszer tudják a copf köré tekerni, vagy hogy a korábbinál több a babahaj a halántékuknál.”

Persze bármennyire is nem kifejezetten covidspecifikus állapot a TE, tömegesen most mégis ez a betegség váltotta ki. Esther Freeman, a Harvard Medical School bőrgyógyásza és epidemiológusa, aki a koronavírus bőrre, körömre és hajra gyakorolt hatásairól szóló jelentéseket gyűjt, az Atlanticnak azt mondta, az elmúlt időszakban számos esetben valóban a covidfertőzés miatt alakult ki a TE, de azt ugyanúgy kiválthatja bármilyen más, magas lázzal járó betegség is, például az influenza.

A folytatért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Hitted volna? – Ez is védhet a COVID ellen

Forrás: https://napidoktor.hu/index