COVID – Meddig tarthat a negyedik hullám?

Akár jövő áprilisig is elhúzódhat a koronavírus-járvány negyedik hulláma – mondja Vattay Gábor elemző. A szakember szerint egyre többen veszítik el a védettségüket a vírussal szemben, miközben sokan nem jelentkeznek a harmadik oltásért.

A korábbiaknál hosszabb, elhúzódó lehet a koronavírus-járvány negyedik hulláma Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője szerint. A szakember a Népszavának úgy nyilatkozott: áprilisig is eltarthat a mostani járványhullám, amely során akár folyamatosan négyezer körüli kórházban ápolttal és napi hatvan halottal is lehet számolni – számol be a HáziPatika.hu.

Koronavírus: a harmadik oltás bámulatos hatása

A koronavírus elleni harmadik oltás Izraelben megtízszerezte a 60 év feletti oltottak védelmét a fertőzéssel szemben, a súlyos megbetegedés elleni védettséget pedig meghússzorozta – összegezték tapasztalataikat izraeli kutatók egy tanulmányban.

Egyre többen veszítik el a védettségüket

“Az elemzés rövid távon az esetek számának gyors felfutását, majd mérsékelt visszaesését jósolja. Ennek oka, hogy a következő időszakban két hatás érződik együttesen. Az esetszám növekedésének egyik fő oka, hogy egyre többen veszítik el az első két oltással szerzett védettségüket. A tavaszig elhúzódó járvány jóslatát az alapozza meg, hogy a csak kétszer oltottak folyamatosan adnak utánpótlást a járvány terjedéséhez. Mindezt egy erőteljes harmadik oltáskampánnyal lehetne megelőzni” – mondta el Vattay Gábor.

A pandémia magyarországi üteme a szakértő szerint nagyjából követi azt, mint ami Angliában történik, ahol nyáron volt egy jelentősebb kiugrás. Annyi a különbség, hogy náluk korábban kezdték az oltásokat, ezért ott hamarabb jelent meg ugyanez a probléma. Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol a járványtüske lecsengő szakaszában tartanak. A helyzet azonban a szakértő szerint itt is csak stabilizálódik, mivel a járványban immunizálódottak száma egyensúlyba kerül azok számával, akik naponta elvesztik az immunitásukat.

A tanszékvezető azt javasolja, hogy minél többen jelentkezzenek a harmadik oltásra a második vakcina beadását követő 5-6 hónapban, mert ez erősen csökkenti a súlyos tünetek veszélyét. Indokoltnak tartja továbbra is a maszkviselést a zárt terekben, amelyet egyébként a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Orvosi Kamara is javasolt korábban.

Kínai vakcinát kaptál? Erre számíthatsz a negyedik hullám alatt

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.