COVID-19 és influenza: mégsem jó, ha nem egyszerre kapjuk a 2 oltást?

Idén várhatóan kritikusabb és erősebb lesz az influenzajárvány – figyelmeztetett Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos. A szakértő az influenza elleni oltással kapcsolatban is fontos tudnivalókat közölt.

Egészségügyi szakemberek attól tartanak, hogy ősszel kettős járvány jöhet: a koronavírus mellett a szezonális influenza is komoly gondot okozhat – számol be a HáziPatika.hu.

Az influenza ellen a védőoltás a legjobb védekezési módszer. Az oltással kapcsolatos protokoll nem változott az elmúlt évekhez képest, tehát továbbra is ingyenesen kapja meg mindenki, aki az életkora, állapota vagy társbetegségei miatt veszélyeztetettnek számít. Ami viszont változott, az a vakcina összetétele.

Foto:123rf.com

“Az influenzavírusról érdemes azt tudni, hogy rendkívül nagy változékonyságot mutat, minden évben új oltóanyagot kell gyártani” – mondta az InfoRádióban Békássy Szabolcs.

Beadatható együtt az influenza- és a koronavírus-oltás?

A vezető háziorvos elmondása szerint a szakmai ajánlás szerint a koronavírus és az influenzavírus elleni védőoltások egy időben is beadathatóak, a két különböző karba.

“Ugyanakkor jómagam azt javaslom, hogy valamilyen időközt tartsunk, hogy ha netán valamilyen oltási reakció lép fel, ne adj’ Isten szövődmény, jobban el fogjuk tudni különíteni, hogy melyik oltástól alakult ki” – fejtette ki véleményét Békássy Szabolcs.

Fotó: 123rf.com

Mit tegyünk, ha tüneteink vannak?

A szakember azt kéri, hogy ha légúti betegség tüneteit érezzük magunkat, akkor telefonon értesítsük erről a háziorvosunkat. Fontos továbbá, hogy ne hagyjuk el az otthonunkat, ne menjünk közösségbe (például a munkahelyünkre vagy boltba), és lehetőleg gyermekeinket is tartsuk otthon. Így megelőzhető ugyanis, hogy másokat is megfertőzzünk.

Járványügyi szakemberek és kutatók szerint az idei szezonális influenza jóval több megbetegedést eredményezhet, mint a tavalyi járvány, ami a koronavírus elleni óvintézkedések és korlátozások bevezetésének köszönhetően sokkal enyhébb volt a vártnál.

Ezt teheti együtt az influenza és a COVID

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.