COVID – Jön az újabb variáns, új oltás kell?

Egy hét alatt erőteljesen megugrott a covid-megbetegedések száma az Egyesült Királyságban. A vezető tünet ráadásul már a fejfájás, azaz a legtöbben ezt a tünetet észlelik magukon a többi másik tünet mellett.

A Ripost megkereste Rusvai Miklós virológust annak kapcsán, hogy mire lehet számítani, várható-e újabb hullám nálunk is.

„Biztos, hogy emelkedik a következő hetekben nálunk is az esetszám. Hogy ez meddig tart, nem tudni, de én arra számítok, hogy még ezen a héten is emelkedni fog a múlthetihez képest. Azt viszont nem gondolnám, hogy ismét a napi 1,5-2 ezer fölé megy majd a napi új fertőzöttek száma. Emlékezzünk arra, hogy az omikron hullám csúcsán, januárban 20 ezernél is több új fertőzött volt naponta – ennek az egytizedére számítok most. Ennek az az oka, hogy már nagyon sokan átfertőződtek, vakcinás védelemben részesültek és az időjárás sem kedvez most a covidnak, annak ellenére, hogy egy kisebb járványhullám beindult” – magyarázta a Ripostnak a virológus, aki nagyobb hullámra csak ősszel számít.

vakcina, covid

Fotó: 123rf.com

Mikor robbanhat be nagyobb járványhullám?

Október-november környékére várható majd több megbetegedés. Vélhetően addigra megjelenik majd az új vakcina is, ami az omikron ellen is véd. Sajnos, aki most akarja oltatni magát, csak az alfa és a delta ellen emeli meg az immunitását. Azt tanácsolom, aki eddig nem oltatta magát, az várja meg az őszt, mert addigra vélhetően kijön az új vakcina” – mondta a szakember.

Megjelenhet-e új variáns?

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

COVID – Újra szükséges a kötelező maszkviselés?

Forrás: Napidoktor.hu