Eredeti omikron után kisebb az esély az újabb változatra

Több országban az eredeti omikron koronavírus-variáns mellett már az úgynevezett BA.2-es változat is terjed. A kutatók szerint egyelőre nem érdemes aggódni.

Egy még külső szakértők ellenőrzésére váró tanulmány szerint, aki megfertőződik az omikron koronavírus-variáns ma már széles körben keringő BA.1-es változatával, az erős védelmet szerezhet a kórokozó még újabb, BA.2 jelű alváltozatával szemben. Minderről a Nature oldalán írtak bővebben.

Az eredeti omikron vírusvariánst 2021 novemberében azonosították, majd viszonylag rövid időn belül ez a változat (BA.1) lett a domináns a világ legtöbb részén. Az elmúlt hetekben azonban a BA.1 testvérváltozatának, a BA.2-nek tulajdonítható esetek aránya is növekedni kezdett – számol be a HVG.

Fotó: 123rf.com

A két törzs körülbelül egy évvel ezelőtt – de az biztos, hogy hónapokkal azelőtt, hogy a tudósok azonosították volna őket – vált el egymástól, és azóta jelentős genetikai különbségeket halmoztak fel. Mindez arra késztette a szakértőket, hogy elgondolkodjanak azon: vajon a BA.1 okozta fertőzés védelmet nyújt-e a BA.2 ellen.

A kérdést dán kutatók válaszolták meg, akiket Troels Lillebaek, a koppenhágai Állami Szérum Intézet epidemiológusa koordinált. A csapat Dánia egészségügyi nyilvántartását, illetve az ott rögzített fertőzési adatokat nézte át tavaly november és idén február között. Ehhez közel kétmillió dán páciens biztosan pozitív eredményét vették alapul.

A kutatás meglepő módon csak 1739 olyan esetet talált, ami újrafertőződéshez volt köthető.

A szakértők ezek közül 263 beteg vírusmintáját szekvenálták, ami megint érdekes eredményhez vezetett: csak 47 olyan esetet tudtak elkülöníteni, amiknél a BA.2-es vírus váltott ki fertőzést a BA.1 okozta betegséget követően. Ezzel szemben az, akit a delta nevű variáns talált meg, nagyobb valószínűséggel kapta el a BA.2-t: a kutatók 140 ilyen embert azonosítottak.

Fotó: 123rf.com

A kutatók szerint az eredmények azt sugallják, hogy a BA.2 nem valószínű, hogy nagyobb fertőzési hullámot okozna azokban a közösségekben, ahol a BA.1 már megjelent. Ezt ugyanakkor még nem lehet egyértelműen kijelenteni. Az pedig továbbra is tartja magát, hogy a vakcinák adják a legbiztosabb védelmet.

De nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a még újabb vírusváltozat gyorsabban terjed, mint a BA.1. A kutatók emellett azt is kiderítették, hogy a hörcsögöknél ez a variáns súlyosabb betegséget okoz. (A légúti betegségek tanulmányozása során gyakori, hogy hörcsögöket vonnak be a vizsgálatba.)

Olvasd el ezt is!

Ezek az omikron poszt-covid hatásai

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.