Omikron – Ez a megfertőződés 3 legegyértelműbb jele

Amióta a koronavírus felütötte a fejét, számos tünetet regisztráltak, melyeket ez a kórokozó produkálhat.

Sajnos nehezen azonosítható, épp melyik változatával van dolgunk, illetve néha az sem egyértelmű, hogy ez vagy esetleg egy más betegség okozza a panaszokat. Néhány tanulmányt és az erre vonatkozó regisztrált adatokat elemezve azonban beazonosítható pár jellemző tünet, ami a covid omikron variáns kialakulására utalhat.

Az amerikai CDC elemzése szerint a koronavírus omikron változatának legjellemzőbb tünetei közé tartozik a köhögés, orrdugulás, orrfolyás, fáradtság és általános rossz közérzet, de egy közelmúltban végzett tanulmány szerint (Egyesült Királyság, Zoe Covid alkalmazás) a hányinger és az étvágytalanság is a betegség jelének tekinthető – számol be az EgészségKalauz.

Fotó: 123rf.com

Az omikron tüneteiről általánosságban

Az egyes variánsok tünetei eltérhetnek egymástól, így az omikron is nagy valószínűséggel számos esetben beazonosítható. Dr. Sonam Solanki véleménye szerint az omikront illetően a következő panaszokra kell az első napokban figyelni:

 • általános rossz közérzet, fájdalom
 • általános gyengeség, fáradtság
 • fejfájás
 • láz
 • köhögés.

A köhögés jellemzően száraz köhögés, és néhány nap után megszűnik, ahogyan a betegek 80 %-ánál a láz is. Amennyiben ez utóbbi mégsem csillapodna 3 nap elteltével sem, az egy közepesen vagy nagyon súlyos fertőzés jele lehet, mely szoros megfigyelést igényel.

A tünetek észlelését követően fokozottan ügyelni kell a maszkhasználatra (ajánott az N95-ös típusú maszk) abban az esetben, ha bármilyen okból kilép otthonából, ugyanis az omicron sokkal fertőzőbbnek tűnik a koronavírus eddigi változatainál.

Az omikron súlyosabb tünetei

Dr. Harish Chafle szerint a fertőzés súlyosságának könnyebb meghatározása érdekében célszerű a tüneteket a következő három csoportba sorolni:

Omikron leggyakoribb tünetei: láz, köhögés, fáradtság, íz-és szaglásérzet csökkenése, elvesztése

Omikron kevésbé gyakori tünetei: torokfájás, fejfájás, általános rossz közérzet, hasmenés, bőrkiütések, ujjak és lábujjak elszíneződése, vörös vagy irritált szem

Omikron súlyos tünetei: légzési nehézség, légszomj, beszédkészség csökkenése, mozgási problémák, zavartság, mellkasi fájdalom.

Fotó: 123rf.com

Az omikron fertőzés 3 legegyértelműbb jele

Az előbbi csoportosítás a panaszok előfordulásának a gyakoriságát és a súlyosságát jellemzi, emellett beszélhetünk arról is, hogy mi az a három fő jel, ami mindenképp a koronavírusra, azon belül is az omikron variánsra utalhat. Ezek pedig Dr. Behram Pardiwala, a Wockhardt Kórház belgyógyászati ​​igazgatója szerint az alábbiak lehetnek:

 • erős fejfájás
 • erős fájdalom testszerte, különösképp a deréktájon
 • általános megfázás tünetei (pl. orrfolyás, torokfájás)

Ezek mellett szokatlan tünetként jelentkezhetnek alhasi görcsök is.

Olvasd el ezt is!

Nagy tévedés: nem enyhe az omikron – Vérmérgezést is okozhat

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Huth+Geri+anyukája

  És ezek mind egyszerre?