COVID – Itt az új Omikron variáns

A COVID-fertőzések néhány nappal karácsony előtt ismét felpörögnek az Egyesült Királyság legtöbb részén. Ezt tetézi, hogy új Omikron-variáns jelent meg.

Egy hét alatt megduplázódott az influenza miatti kórházi kezelések száma Angliában, miközben felkészültek, hogy a vírus újabb erős hullámára. Angliában a Covid-fertőzöttek száma október vége óta először emelkedett egymillió fölé, míg Skóciában és Walesben egyaránt nőtt. Az észak-írországi tendencia bizonytalan, és vegyes a kép a különböző régiók és korcsoportok között – számol be a The Sun.

A BQ1 Omikron néven ismert új Covid-változat miatt növekednek az esetszámok idén karácsonykor. Az emelkedés nem is jöhetne rosszabbkor, hiszen a műtéti várólistákon lévők száma eléri a 7,2 milliót, és az ápolónők országszerte sztrájkolnak a jobb fizetésért. Az Országos Statisztikai Hivatal friss adatai szerint a december 5-ét megelőző héten 1,3 millió brit fertőződött meg. Ez 16 százalékkal több, mint az előző heti 1,1 milliónál.

A Covid okozta halálozások száma azonban csökkent, 402-t regisztráltak a december 10-ig tartó hét napban. A legtöbb fertőzést a 25 és 34 év közöttiek körében fordul elő. Egészségügyi szakértők szerint a fertőzések számának ugrásszerű növekedését valószínűleg az okozza, hogy az emberek többet találkoznak beltéren, és ez akkor is bekövetkezik, amikor más téli vírusok egyre szélesebb körben terjednek. A koronavírus 2022 eleji fő hullámai során júliusban közel négymillió, márciusban pedig alig kevesebb mint ötmillió volt a csúcs.

COVID, omikron, vírus

Fotó: 123rf.com

Michelle Bowen, az ONS egészségügyi felügyeleti osztályának vezetője elmondta, hogy a fertőzések ismét növekedni kezdtek „az Egyesült Királyság nagy részén”, bár „a tendencia az angol régiók és korosztályok szerint eltérő”.

„Továbbra is gondosan figyelemmel kísérjük az adatokat a téli hónapok előrehaladtával” – tette hozzá.

A legfrissebb adatok azt sugallják, hogy az Egyesült Királyságban a harmadik télen néznek szembe a Covid-19 terjedésének növekedésével. De ellentétben 2020-ban és 2021-ben, amikor a koronavírus volt a betegségek és a kórházi kezelések fő oka, ezen a télen más vírusok is egyre elterjedtebbé válnak. Az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynökségének (UKHSA) adatai szerint a világjárvány kezdete óta először többen kerülnek kórházba influenzával, mint a Covid vírussal.

Az aggasztó adatok azt mutatják, hogy az influenza megbetegedési aránya több mint kétszerese a vírusra leginkább kitett személyek között – az öt év alatti gyermekek és a 85 év felettiek körében.

„Az influenza, a Covid és más téli vírusok terjedésének növekedését látjuk, mivel az emberek ezen a télen többet keverednek a beltérben” – mondja Dr. Jamie Lopez Bernal, az UKHSA járványügyi tanácsadója.

Olvasd el ezt is!

COVID – Újabb oltóanyag jön az omikron ellen

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.