Bedőlhet az oktatás a téli szünet után a tanárhiány miatt?

December 15-e a határideje az első oltás felvételének az állami intézményekben. A Nemzeti Pedagógus Kar felmérése alapján az derült ki, hogy 3 ezer tanár nem tervezi felvenni az oltást, míg az EMMI tájékoztatásában 10 százalék szerepel, ami 15 ezer fő is lehet.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának a tagja az ATV Start című műsorában kijelentette, a 15 ezer közelebb áll az igazsághoz. Nekik egy kismintás kutatásuk van a témában, kérdőíves felmérést végeztek 211 intézményben, ebben az jött ki, hogy 1157-en nem akarják magukat beoltani 8600 körüli összlétszámból.

15 ezer pedagógus még nem kapott Covid-oltást

Éppen ezért gondolja, hogy lehetséges a 15 ezres arány. Viszont ez azért ijesztő, mert ha a téli szünet után ennyivel kevesebb tanár lesz, akkor nem hogy a szakos ellátást nem lehet megoldani, hanem nem lesz olyan tanár se, aki a gyerekekre vigyázzon.

Sehogy nem lehet megoldani, ebből összeomlás lesz – mondta Nagy Erzsébet az ATV reggeli műsorában annak kapcsán, hogy a 10 százalékos kiesés hogyan pótolható. Covid-járvány alatt nem lehet összevonni az osztályokat – tette hozzá.

COVID – Fizetés nélkül maradnak az oltatlan tanárok

Biztos abban, hogy a tanárok nem maradnak fizetés nélküli szabadságon, hanem elmennek egyházi vagy alapítványi iskolákba, vagy más pályára. “A fizetés nélküli szabadság rosszabb, mint ha valakit kirúgnak, hiszen megszűnik a társadalombiztosítási ellátása is, a táppénzes ellátásában is megmutatkozik” – magyarázta Nagy Erzsébet.

Szerinte vannak olyan jelzések is, hogy többen már most felmondtak, mert nem akarják a nagy hullámot megvárni.

Sokat beszélget olyan tanárokkal, akik nem akarják felvenni az oltást. Sokan közülük átestek a Covidon, magas az ellenanyag szintjük, ezért nem oltatják magukat. Szerinte ezt a lehetőséget is figyelembe kellene venni, hogy lehessen védettségi igazolványhoz vagy laboreredményhez kötni a tanítást. Az oltatlanok esetében pedig a kötelező tesztelést vezetnék be.

COVID – Durva szigorítás: a tanároknak kötelező az oltás

Forrás: https://napidoktor.hu/index