A virtuális valóság csodát tehet a Covid-hősökkel

A Covid-osztályokon dolgozók fizikai és lelki kimerülésének csökkentésére találtak egy viszonylag olcsó és egyszerű módszert amerikai kutatók. Néhány perc egy csodálatos környezetben (akár virtuálisan) csodákat tehet a megfáradt egészségügyisekkel.

Bár a Covid-19 világjárvány a legtöbb emberre közvetlen és közvetett hatással van, a legnagyobb terheket vitathatatlanul a frontvonalban dolgozó egészségügyisek szenvedik el, mind fizikailag, mind lelkileg. E stresszszint csökkentésének lehetőségeit vizsgálták amerikai kutatók, és találtak is egy egyszerű módszert: segítségül hívták a virtuális valóságot.

A kutatásba több intézmény mellett az Ohio Egyetem játékkutató és –fejlesztő laborját (GRID laboratórium) is bevonták – itt korábban a virtuális valóság oktatási célú felhasználására összpontosítottak. Ezúttal viszont a VR stresszre gyakorolt hatását kezdték vizsgálni, és meglepődve tapasztalták, hogy már három perc eltöltése a virtuális természetben, sokat javíthat a stresszes állapoton – írja a SlashGear híre alapján a Hvg.

Foto:123rf.com

A GRID Lab az Ohio Museum Complexszel működött együtt, hogy rögzítsék a háromperces szimulációhoz szükséges felvételeket. A múzeumkomplexum részét képező, Ohio délkeleti részén található természetvédelmi területen filmeztek. A környék, hemzseg az élettől, de főleg nyugodt. A forgatás úgy készült, hogy később teljes mértékben magával ragadó VR-élményt tegyen lehetővé, beleértve a sétát és a különböző irányokba tekintést.

A virtuális valóság élményének tesztelésébe 102 önkéntest vontak be. A résztvevők három különböző Covid-kórházi egységben dolgoztak, különböző szakmát képviselő személyek voltak, a közvetlen gondozóktól az adminisztratív személyzetig. A stresszszinteket maguk értékelték a videó megtekintése előtt és után.

Foto:123rf.com

A kísérletben részt vevők közül csak 35 dolgozónak volt korábbi tapasztalata a virtuális valósággal. Azonban még azok is, akik nem ismerték a technológiát, arról számoltak be, hogy az élmények megtapasztalása után csökkent a stresszszintjük. Az önkénteseket arra kérték, hogy a megtekintés előtt és után is értékeljék stresszszintjüket egy 1-től 10-ig terjedő skálán. A háromperces videó megtekintése előtt az átlagos stresszszint 5,5 körüli volt. Mindössze három percnyi virtuális valóságban töltött idő után már jelentős volt a csökkenés, az átlagos szint 3,3 volt. A legmagasabb, 6,8-nál magasabb stresszszintű egészségügyi dolgozók még nagyobb esésről számoltak be.

A kutatók mindebből arra a következtetésre jutottak, hogy hasznos segítség lehet a virtuális valóság a frontvonalbeli dolgozók ellazítására. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy meddig tartanak ezek a hatások. A kutatócsoport is elismeri a PLOS One folyóiratban közzétett tanulmányban, hogy több vizsgálatra van még szükség annak megállapítására, hogy segít-e csökkenteni a hosszú távú stresszszintet a természetben való virtuális elmerülés.

Olvasd el ezt is!

A mesterséges intelligencia az orvosokhoz hasonló pontosággal észleli a Covid-19 betegséget a tüdőben

Forrás: https://napidoktor.hu/index