A nőkön több mellékhatás jön ki a COVID vakcina után

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a COVID elleni vakcinák mellékhatásai teljesen normálisak. A nőknél azonban többször jelentkeznek, mint férfiaknál.

A koronavírus elleni oltások elsődleges mellékhatásai között található meg a láz, hőemelkedés, hidegrázás, izomfájdalom és fáradtság, de néhányan nyirokcsomó-duzzanatokról is beszámolnak. Ezek nőknél és férfiaknál egyaránt kialakulhatnak, ám számos kutatási eredményből kiderült, hogy valamiért előbbi csoportnál sokszor erősebben jelennek meg a tünetek – számol be a Bien.hu.

Hogy mi lehet ennek az oka, még nem tiszta, de számos felvetés létezik arról, mi játszhat szerepet benne. Az egyik a hormonháztartás. A női hormon, az ösztrogén általánosságban véve nagyobb hatással van az immunrendszeredre, reakciót vált ki belőle. A férfi hormonra, a tesztoszteronra ez nem igaz. Orvosok szerint ez lehet részben az oka annak, hogy miért diagnosztizálják gyakrabban nőknél a lupus vagy a szklerózis multiplex autoimmun betegségeket.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A koronavírus oltás jobban megviseli a nőket

Emlékezz vissza, az oltások első fáziásban az idősebb korosztály kapta meg a vakcinát. Ám mivel ők már átestek a menopauzán, az ösztrogén szintjük is alacsonyabb volt. Így könnyen lehet, hogy emiatt tapasztaltak kevésbé erős tüneteket. Most, amikor már a fiatalabb generáció is megkaphatja az oltást, náluk még a hormonok is más összetételben vannak jelen. Nem kizárt, hogy emiatt viseli meg a nőket jobban az oltás.

Más a férfi és női szervezet

A nők és a férfiak genetikailag is teljesen máshogy épülnek fel, így szakértők szerint akár a kromoszómák eltérésében is kereshető a magyarázat. De szerintük az sem kizárt, hogy bár mindkét nem ugyanakkora dózisú oltóanyagot kap, ez a nők szervezetének egy kicsit „sok”, így erősebb mellékhatásokat okoz.

A cikket olvasd tovább ITT!

Kiderültek a Pfizer vakcina mellékhatásai, ezekben az esetekben nem adható

Forrás: https://napidoktor.hu/index