Koronavírus-vakcina – Nem baj, ha nincsenek mellékhatások!

Az immunrendszer anélkül is jól működik

Mint ahogyan a legtöbb oltás esetében, a koronavírus-vakcina is mellékhatások jelentkezését produkálhatja. Az azonban nem utal semmi rosszra, ha ezek elmaradnak – adta hírül egy immunológus szakember.

Aki már beoltatta magát a koronavírus ellen, tisztában van azzal, hogy a mellékhatások jelentkezéséről a vakcina beadása előtt tájékoztatják az embert. Elmondják, mi számít normális, vele járó tünetnek. Ilyen a fáradtságérzés, a kar fájdalma, a fejfájás, van, aki lázat tapasztal vagy akár hányingert is érez. Ezek a tünetek azonban csupán azt jelzik, hogy jól működik az immunrendszerünk.

Ugyanakkor, itt jön a kérdés: vajon ha nincsenek mellékhatások, akkor is jól reagálunk az oltásra? Ilyen esetben ugyanúgy védekezik az immunrendszer? 

Fotó: 123rf.com

A Cardiff-i Metropolitan Egyetem immunológus szakembere, Veenu Manoharan elmondta: ha nem jelentkeznek mellékhatások, az nem arról árulkodik, hogy az immunitás nem jön létre.

Gyakori ugyanis, hogy az embereknél nem alakul ki mellékhatás. Erre rávilágítottak a Pfizer-vakcina klinikai kísérletei, mivel az alanyok felénél semmilyen tünet nem volt, azonban az immunrendszerük tette a dolgát, a védettség 90 százalékuknál kialakult a koronavírussal szemben.

A Pfizer mellett a Moderna is hasonló adatokról számolt be: hivatalos közlésük alapján mellékhatások csak minden 10. oltást felvett embernél figyelhetők meg, de a védettség így is 95 százalékos. A vakcina eredményeképpen az immunrendszer védelmet épít ki a vírusok ellen – szinte rögtön reagál az ún. virális tüskefehérjére, gyulladásos reakció formájában – ilyenkor tapasztalunk lázat és fájdalmat.

Fotó: MTI/Vajda János

Ez a természetes folyamat váltja ki a mellékhatásokat, melyek gyakran nem is az oltást követően, hanem 1-2 napon belül tapasztalhatókAhhoz, hogy célzott immunitás alakuljon ki – amely hosszú ideig kitart -, az ún. adaptív immunitásnak is aktiválódnia kell. Ez egyébként az oltás elsőszámú célja.

Az adaptív immunitás jelentkezéséhez hozzájárulnak a természetes immunitás összetevői, így kialakulnak azon T-sejtek és antitestek, amelyek védenek a kórokozótól, amennyiben legközelebb találkozunk a vírussal. Az adaptív immunitás gyulladásos folyamatokat nem indít el, de kialakulásukhoz a legújabb tanulmányok szerint hozzájárulhat.

Mellékhatások tapasztalhatók, amennyiben a természetes és az adaptív immunreakciók hatására keletkező gyulladás összeadódik. Ez egyes embereknél megtörténik. Másoknál viszont, attól függetlenül, hogy jól működik-e az immunrendszer, a reakció nem éri el az észlelhető mellékhatásokat okozó szintet.

“Bármelyik helyzet áll is elő, az immunitás kialakul a koronavírus ellen” – hangsúlyozta Veenu Manoharan.

Mi az igazság az AstraZeneca vakcinák mellékhatásáról?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.