Világnap és Expo a sztómásokért

Az Európai Sztómások Egyesülete idén október 6.-án tartja a sztómások világnapját. Hazánkban jelenleg több mint tízezer ember él ezzel a megváltozott állapottal. Tudjunk meg róla többet.

Itthon sajnos a sztóma még ma is tabunak számít, amiről senki nem szeret beszélni, ezért akiknek így kell élniük, ezzel a megváltozott testtel, sokszor szégyenlik állapotukat, a rengeteg téves információ pedig nem segít ebben.

Sok sztómaviselő nehezen éli meg a változást, bezárkózik, nehezen, vagy egyáltalán nem talál vissza a megszokott mindennapokhoz, pedig a sztómások is élhetnek teljes életet, csak meg kell találniuk új önmagukat.

gyomor3

A sztóma a hasfalon kialakított nyílás melyen keresztül a széklet vagy a vizelet egy zsákba távozik. Ez elsőre elképzelhetetlennek tűnik, ijesztőnek, de sokaknak ez az egyetlen lehetősége az életre. Leggyakrabban a végbél és a vastagbél daganatos betegségei miatt alakítanak ki, de szükség lehet a kialakítására gyulladásos bélbetegségek, bélműtétek esetén is, de bizonyos más betegségek esetén urosztóma is kialakításra kerülhet.

Sokan a sztómát az öregkorhoz kötik, azonban ma már egyre több a fiatal, akár gyerek is, aki valamilyen okból ideiglenesen, vagy véglegesen sztómássá válik.

Ahhoz hogy a sztómások boldogan és úgy élhessenek, ahogy bárki más, fontos, hogy minél többet tudjunk erről az állapotról, hiszen ha megismerjük mit jelent így élni, talán már nem kell majd szégyenkezniük a betegeknek, nem kell azt érezniük, hogy nem teljes emberek.

szomoru8

A kezdeti időszak sokszor nehéz, meg kell szokni az új helyzetet, az eszközöket, a használatukat. Bár a mai sztómazsákok már nagyon modernek, könnyen használhatók, azért eleinte vannak nehézségek. Ha ezeken túljut a sztómaviselő, megtalálja a számára legmegfelelőbb eszközöket, ápolószereket, rájön a saját praktikáira, akkor már minden sokkal könnyebb.

Visszatérhet az addigi életébe. Persze apróbb változtatások szükségesek, de visszatérhet a munkájához, sportolhat, úszhat, eljárhat szórakozni, sőt nők még gyermeket is vállalhatnak, ha nincs más problémájuk.

Fontos lenne, hogy minél több szó essen erről az állapotról, hogy az emberek tudják mit jelent ez, mi változik, hogyan lehet így élni.

Ne legyen titok, szégyen, hiszen ez egy esély valakinek, hogy láthassa felnőni a gyerekét, unokáját, vagy megvalósíthassa álmait.

A sztómások világnapja alkalmából rendezzük meg egy héttel korábban Sztómaexpó elnevezésű rendezvényünket, melynek célja, hogy az érdeklődők egy helyen kapjanak meg minden információt a sztómával, a sztómás élettel kapcsolatban.

A már régóta sztómával élők megismerhetnek újabb termékeket, a leendős sztómaviselők és hozzátartozók összebarátkozhatnak a sztómaeszközökkel, mintacsomagot is igényelhetnek, ami segít a felkészülésben.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: