Veszélyes fertőző betegség: a 2019-es kanyaró kitörés

Egyre nő az esetek száma, de lehet tenni ellene

Igencsak magas a kanyarós esetek száma ebben az esztendőben az Egyesült Államokban – 2019 elején azonban világszerte emelkedett a betegség jelenléte, 300 százalékkal. Mit kell tudni róla és veszélyben vagyunk-e?

Az utóbbi időben újra felvetette fejét a kanyaró betegség a világon. Amerikában 2019-ben eddig 555 esetet regisztráltak, de a megbetegedések száma év eleje óta 300 százalékkal nőtt világszerte is, 2018 ugyanezen időszakához képest – áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentésében. Miért történik vajon mindez és mennyire vagyunk veszélyben? Hogyan védhetjük meg magunkat a potenciálisan halálos kanyaró betegségtől?

Mi is a kanyaró?

A kanyaró fertőző betegség, mely vírusokkal terjed. Ha valaki kanyarós, a körülötte levő emberek 90 százaléka elkapja a kórt, ha nem immunis rá. Négyből egy embert kórházba kell szállítani, ha kitör rajta a betegség – ez is mutatja súlyosságát.

Fotó: 123rf.com

A kanyaró tünetei

A vírusnak kitettségtől számítva 7-14 napon belül jelentkeznek a tünetek: magas láz, köhögés, orrfolyás és piros, vizenyős szemek. Ezt követően pedig megjelennek a kanyarós kiütések.

Miért tért vissza a betegség?

Az Egyesült Államokban 2000-ben megszűntnek nyilvánították a kanyarót, 3 évtizeddel azután, hogy bemutatták a vakcinát a betegség ellen. Az utóbbi években ugyanakkor a szülők kritikus tömege úgy dönt, hogy nem oltatja be a gyermekét. S ha ez megtörténik – mivel a vakcinával megelőzhető, leginkább fertőző betegségről van szó -, ez az első régi, súlyos kór, ami visszatér.

Az újbóli kitörést az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) akkor említi, ha 3-nál több eset fordul elő. A legnagyobb kanyarós kitörés New Yorkban volt 2019-ben, közel 300 esettel, s az leginkább az ortodox zsidó közösségre korlátozódott Brooklynban. A polgármester, Bill de Blasio általános egészségügyi vészhelyzetet hirdetett április 9-én, s egyes területek lakóit az oltás felvételére kötelezték, mert ki lehetnek téve a vírusnak – ezzel igyekeztek meggátolni a kanyaró további terjedését. Azok pedig, akik ellenálltak a rendelkezésnek, büntetést kaptak. Rockland megye szintén jelentős mértékű kitörést jelentett, ahogyan Washington állam, Michigan, New Jersey és Kalifornia megyék is. Egyedi eseteket jelentettek további 14 államból.

Mennyire veszélyes a kanyaró?

Egyes emberek számára a kanyaró betegség sokkal több, mint láz és kiütések. Nincs ellene kezelés, s súlyos egészségügyi komplikációkkal járhat, különösen a kisgyermekeknél. Könnyen intenzív osztályra kerülhet az ember. Általánosságban 10 kanyarós gyermekből 1-nél fülfertőzés alakul ki, amely tartós hallásvesztést eredményezhet, s minden ezer gyermekből 1-2 meghal a betegségben.

Fotó: 123rf.com

Ki van kitéve leginkább a kockázatnak?

Azok az emberek, akiket valamilyen allergia vagy meggyengült immunrendszer miatt nem lehet beoltani, veszélyben vannak. Fontos, hogy a közösség be legyen oltva kanyaró ellen, amelyben az ember él. Ez ugyanis védi a gyermekeket is – akik 1 éves korig nem kaphatják meg a vakcinát, csak utána.

A kanyaró terjedése

Sajnos, a betegséget továbbadhatjuk több mint 4 napig, még mielőtt egyáltalán jelentkeznek a tünetek. Ha egy fertőzött ember köhög és tüsszög, a vírus a levegőbe kerül, majd landol bárhol, bármilyen felületen. Képes az emberi testen kívül 2 óránál tovább is élni. Vagyis ha belépünk egy üres szobába és nincs immunitásunk, megfertőződhetünk

A kanyaró megelőzése

A betegség elleni vakcinát 1 és 6 éves kor között kell beadatni a gyermekeknek. A maximális hatékonyság érdekében 2 dózisban adják. Az elsőt 12-15 hónaposan, a másodikat 4 és 6 éves kor között. Utóbbit azonban 28 nappal az első dózis után is be lehet adni. A kanyaró terjedése leállítható, ha minden szülő beoltatja a gyermekét, illetve az oltást nem kapott emberek felveszik a vakcinát.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.