Terjed a kanyaró – De mit kell tudni róla?

Eddig 13-an kapták el a fertőző betegséget. Két fertőzöttet jelentettek Szegedről, a többi beteg Makón van. A jó hír az, hogy kanyarót csak egyszer lehet elkapni, ha valaki átesett a betegségen, akkor élete végéig védett lesz a betegséggel szemben.

Újabb kórházi dolgozó kapta el a kanyarót, így már 13 kanyarógyanús esetről tudnak a hatóságok – hangzott el az M1 szerda reggeli műsorában.

Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa a műsorban elmondta, a Szegedi Tudományegyetem egy egészségügyi dolgozója betegedett meg. Hozzátette: a Szegedi Tudományegyetemen kezelnek egy, korábban Makón megfertőződött beteget is.

A szakember hangsúlyozta, a Szegedi Tudományegyetemen nem alakult ki járvány, a makói kórházban pedig kontroll alatt tartják a megbetegedéseket.

A kanyaró egy rendkívül ragályos fertőző megbetegedés. Köhögéssel, tüsszögéssel terjed és kezdeti tünetei, a kiütések megjelenése előtt nagyon hasonlít az influenzára – ismertette Oroszi Beatrix.

A kiütések megjelenése előtt a beteg már négy nappal fertőzhet, és a fertőzőképesség a kiütések eltűnését követően még négy napig tart. Kanyarót csak egyszer lehet elkapni, ha valaki átesett a betegségen, akkor élete végéig védett lesz a betegséggel szemben.

A zárlatot akkor oldják fel, amikor az utolsó beteg utáni maximális lappangási idő eltelik. Ez Oroszi Beatrix szerint napokon belül megtörténhet, de a döntő a járványügyi vizsgálat eredménye lesz – mondta az M1-en.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.