Egyre nagyobb veszélyt jelent a gyerekek számára a kanyarójárvány terjedése

Magyarországon jó a helyzet, azonban Ukrajnában, a Fülöp-szigeteken, Brazíliában és más országokban is gyors ütemben nő a megbetegedések száma

Aggasztó mértékét öltött a kanyarós megbetegedések száma a világban, a növekedés több mint 74 százaléka tíz országban mutatható ki, és több olyan országban jelent meg újra a járvány, amelyet korábban kanyarómentesnek nyilvánítottak – figyelmeztet legutóbbi jelentésében az UNICEF.

2018-ban 98 ország jelentette a kanyarós megbetegedések számának növekedését 2017-hez képest. Globálisan csökkent az erőfeszítés a könnyen megelőzhető járvány megfékezésére, pedig a kanyaró súlyos esetben akár halált is okozhat.

A tíz legnagyobb esetszám növekedést regisztráló ország 2017-2018 viszonylatában

  1. Ukrajna: 30,338 új eset
  2. Fülöp-szigetek: 13,192
  3. Brazília: 10,262
  4. Jemen: 6,641
  5. Venezuela: 4,916
  6. Szerbia: 4,355
  7. Madagaszkár: 4,307
  8. Szudán: 3,496
  9. Thaiföld: 2,75
  10. Franciaország: 2,269

2017-ről 2018-ra Ukrajnában, a Fülöp-szigeteken és Brazíliában nőtt legnagyobb mértékben a kanyarós megbetegedések száma. Csak Ukrajnában 35 120 esetet jelentettek 2018-ban, 30 ezerrel többet mint tavaly. A kormány szerint még további 24 042 ember fertőződött meg 2019 első két hónapjában. A Fülöp-szigeteken idén 12 736 embernél diagnosztizáltak kanyarót, és eddig 203 halálesetet jelentettek. Összesen 13 ezerrel több megbetegedést regisztráltak az ázsiai országban 2018-ban mint egy évvel korábban. Brazíliában tízezerrel nőtt a kanyarós esetek száma.

Magyarországon 2018-ban 13 kanyarós megbetegedést regisztráltak, és körülbelül 40-re tehető a nem jelentett esetek száma, vagyis hazánkban egyelőre nem súlyos a helyzet. A szomszéd országokban Ukrajnán kívül Szerbiában is jelentős a kanyaró térhódítása: 2017-ben 702 megbetegedést regisztráltak, ami 2018-ra 5057-re nőtt a WHO adatai alapján. Romániában 2017-ben 8673 eset volt, ami 2018-ea lecsökkent 943-ra. 

“Ezek figyelemfelkeltő adatok, cselekednünk kell. Rendelkezünk egy biztonságos, hatékony és gazdaságos oltóanyaggal egy rendkívül fertőző betegség ellen. A vakcina közel egymillió életet mentett már meg minden egyes évben az elmúlt két évtizedben” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. – A tétlenség ma katasztrofális következményekkel járhat a gyerekeink számára holnap” – tette hozzá Henrietta Fore.

A kanyaró fertőzőbb, mint az Ebola, a tébécé és az influenza. A vírust akkor is elkaphatja valaki, ha a fertőző beteg már két órája elhagyta a szobát. A betegség a levegőben terjed, a légzőszerveket támadja meg és halálos veszélyt jelenthet az alultáplált gyerekekre, valamint azokra a kisbabákra, akik még túl fiatalok ahhoz, hogy oltást kapjanak. Mivel a megfertőződés után a kanyarónak nincs biztos gyógymódja, az oltás életmentő lehet a gyerekek számára. Az UNICEF a kormányokkal és a partnerszervezetekkel együtt dolgozik a járvány terjedésének megfékezése érdekében. A szervezet Ukrajnában felgyorsította az oltások beadását, különösen Lviv térségében, ahol az oltásokkal szembeni ellenérzet és a korábbi vakcinahiány miatt igen súlyos a helyzet.

A Fülöp-szigeteken a kormány az UNICEF és partnerszervezetei segítségével 9 millió gyermeket olt be 17 régióban. Jemenben a hatóságok az UNICEF és más külsős partnerek bevonásával 11,5 millió gyereket oltottak be februárban. Madagaszkáron Februárban 1,4 millió gyermek kapta meg az oltóanyagot, márciusban további 3,9 millió kiskorú kerül sorra. Az érintett dél-amerikai országokban is felvilágosító- és immunizációs kampányokat szervez a gyermekjogi szervezet. Fontos megjegyezni, hogy a kanyarójárvány a fejlett világ országait is érinti.

„Majdnem minden eset megelőzhető volna, a gyerekek mégis megfertőződnek olyan helyeken, ahol erre nincs mentség. A kanyaró egy betegség, de ami igazán fertőző, az sok esetben a tájékozatlanság, a bizalmatlanság és az elbizakodottság. Megfelelően tájékoztatnunk kell minden szülőt, hogy biztonságosan beolthassunk gyerekeiket” – mondta Fore.

Az UNICEF arra kér minden érintettet, hogy:

  • Segítsen hirdetni, hogy az oltás biztonságos módja a gyermekéletek megóvásának
  • Lássák el oltásokkal a hat hónap és öt év közötti gyermekeket a járványok idején
  • Képezzenek ki egészségügyi dolgozókat a vakcináció biztosítására
  • Erősítsék meg az immunizációs programokat és biztosítsák az életmentő vakcinákat a gyerekek számára

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.