Vérbetegség fájdalomkrízisekkel – A sarlósejtes betegség kezelése – 3. rész

Vérátömlesztés és őssejt-terápia is szóba jöhet

A sarlósejtes betegség megzavarja a véráramlást. Mivel a vér nehezebben halad át az ereken, ebből számos súlyos probléma eredhet. A betegségre nincs gyógymód, de a tünetek kezelése lehetséges.

Talán már hallottunk az öröklött vérbetegség okozta gondokról. Ha alaposabban megismerjük, számos ijesztő részlet derül ki a sarlósejtes betegségről, mely esetében sajnos napjainkban is csak a tünetek kezelése lehetséges.

Ezen öröklött vérbetegségeknek köszönhetően a vörösvértestek a szokványos kerek helyett merevvé, félhold alakúvá válnak. A vér emiatt nem tud egyszerűen átfolyni az ereken, ami súlyos fájdalom fellángolását eredményezheti és vérszegénységhez, szélütéshez, szervkárosodáshoz, valamint szív- vagy májelégtelenséghez vezethet.

Fotó: 123rf.com

Cikkünk előző részében a kezelés lehetőségeiről esett szó. Vannak azonban bonyolultabb kezelések is, amelyek segíthetik a sarlósejtes betegség könnyebb elviselését. Ezek az alábbiak.

1. Vérátömlesztés: a vérátömlesztés lényege, hogy növelheti az egészséges vörösvértestek szintjét a páciens szervezetében. A normális vérsejtszám pedig enyhítheti a betegség egyéb tüneteit.

Szükséges lehet a transzfúzió stroke, akut mellkasi szindróma vagy szervi elégtelenség esetén, vagy műtét előtt a szövődmények megelőzése érdekében.

2. Őssejt transzplantáció: egyes pácienseknél az őssejt-transzplantáció gyógyíthatja a sarlósejtes betegséget.

Ennek során a vérképző őssejteket új, egészséges sejtekkel helyettesítik. A beavatkozáshoz szükség van egy rokonra, aki genetikailag megfelelő ahhoz, hogy szövetet adományozzon az eljáráshoz. A súlyos szövődményekkel küzdő gyermekeknél gyakran alkalmazzák ezt a transzplantációt. Az eljárás ugyanakkor idősebb felnőtteknél nem mindig működik – ráadásul fertőzések, rohamok és ritka esetben halál kockázatával is járnak.

Fotó: 123rf.com

3. Génterápia: bár egyelőre még nem elérhető, a jövőben a sarlósejtes kezelés része is lehet. Az orvosok ennek során vért vagy csontvelőszövetet távolítanak el a szervezetből.

Laboratóriumban javítják fel a hibás géneket, majd visszafecskendezik őket a vérbe, hogy egészséges vörösvértesteket termeljenek. A génterápia egyelőre még kutatási szakaszban tart.

Élet sarlósejtes betegséggel

A sarlósejtes betegséggel nem könnyű együtt élni, de néhány tünet kezelése lehetséges.

  • Fontos, hogy a páciens rendszeres testmozgást végezzen, olyan tempóban, amelyet még elbír.
  • Igyon sok vizet és ne dohányozzon, hogy mérsékelje a fájdalomepizódok kockázatát.
  • Fogyasszon folsavat friss zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonából vagy étrend-kiegészítőkből, hogy segítse a csontvelőt a több vörösvérsejt előállításában.
  • Vegyen fel influenza elleni védőoltást és egyéb oltásokat, amelyekre szüksége van a fertőzések megelőzése céljából.
  • Sarlósejtes betegség esetén fontos, hogy a páciens rendszeresen felkeresse a kezelőorvosát, a szövődmények észlelése érdekében. Szerezzen be vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítót és igyon sok folyadékot, ha fellángolás veszi kezdetét.
  • Érdemes tudni, hogy a sarlósejtes betegség élethosszig tartó állapot, melyet szükséges kezelni.

Egészséges életmóddal, illetve az új gyógyszerekkel hosszabb ideig élhet a beteg és jobb életminőséget is elérhet. A betegség megfelelő kontrollálásával egyesek évekig tünetmentesek maradnak.

Ez is érdekelhet!

A vérátömlesztés növelheti a fertőzések kockázatát

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.