Covid vs. influenza oltás – Minden, amit tudnod kell!

A Covid-19 és az influenza elleni védőoltás rendkívül fontos és mindkettő meglehetősen hatásos a súlyos betegségek vagy halálesetek megelőzésében. De mit kell tudni róluk, meddig védenek és mi a kettő közötti különbség? Egy amerikai tanulmány összeszedte a legfontosabb tényeket.

Az egyik legnagyobb különbség a Covid-19 vakcina és az influenza elleni védőoltás között az, hogy a Covid vakcina a vírus összes jelenleg keringő törzse ellen hatásos. Az influenza elleni védőoltást viszont arra tervezték, hogy kezelje azokat a törzseket, amelyek a tudósok szerint az adott évben feltűnnek és fertőznek – számol be a Gyógyzóna.hu.

De mivel a tavalyi influenzaszezon nagyon enyhe volt a maszkviselés és a távolságtartás miatt, aggodalomra adhat okot, hogy a 2021–2022-es szezon rendkívül súlyos lehet – írja a webMD az Alabamai Egyetem kutatására hivatkozva.

Fotó: 123rf.com

A tudósok most azt feltételezik, kihalhatott az egyik nagy influenzatörzs, mivel nem volt ember, akit megfertőzzön a tavalyi évben. A négy influenzatörzs egyikét, a B/Yamagata törzset rendszeresen bevonják az évenkénti influenzaoltásokba. A Covid-19 ellen elrendelt lezárások közepette azonban úgy tűnik, teljesen “eltűnt a radarképernyőkről” – írta az MTI az ausztrál Nature Reviews című tudományos folyóirat tanulmánya alapján.

Az oltások módszertana

A Covid19-oltóanyagokkal kapcsolatos kutatások túlnyomó többsége arra irányul, hogy a koronavírusra jellemző fehérje vagy annak egy része védőhatást váltson ki szervezetünkben.

Működését tekintve az antigént kódoló mRNS-molekulákat juttatnak az immunsejtekbe, és ezzel immunválaszt váltanak ki.

Ha a beoltott személy később megfertőződik a koronavírussal, immunrendszere felismeri a vírust, és már fel van készülve a vírustámadás kivédésére.

Az influenza elleni védőoltás esetében ugyanakkor a tudósok a vírust inaktiválják, majd megtisztítják az antigént, mielőtt széles körben elkészítenék a vakcinát.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Az influenza- és a Covid-oltás is okozhat mellékhatásokat

A Covid-19 oltásra adott immunválaszt általában valamivel nehezebben viseli a szervezet. Mindkét esetben a mellékhatások közé tartozik egyebek mellett az izomfájdalom, a fájdalom a beadás helyén, az enyhe láz, a fejfájás és néha a nagyon enyhe köhögés. Mindkét oltásnál a mellékhatások általában nem tartanak tovább 24 óránál.

Meddig védenek?

Jill Ferdinands, az amerikai Immunizációs és Légúti Betegségek Központjának epidemiológusa szerint a kutatók folyamatosan tanulmányozzák, hogy meddig hatásosak a Covid-oltások, az általános vélemény mégis az, hogy hosszabb védelmet nyújtanak, mint az influenza elleni oltás.

A kutatások azt mutatják, hogy az influenza elleni védőoltás beadása után néhány hónapon belül az immunitás gyengülni kezd. Éppen ezért a közeljövőben az influenza elleni oltásokat is az mRNS-technológiával készítenék, ezzel egyenrangúvá téve azokat a COVID-oltások hatékonyságával. Az epidemológus szerint addig is a legfontosabb teendő, hogy mindkettőt be kell adatni.

 

“Az adatok azt mutatják, hogy sokkal enyhébbek lesznek a tünetei annak, aki megkapja ezeket a vakcinákat. Aki megkapja az oltást, az segíti a közegészségügyi működést is. Ez különösen igaz ebben az évben, amikor a kórházak túlterheltek Covid-betegekkel” – tette hozzá Rachael Lee.

Pusztító – A COVID végzett az egyik influenza vírustörzzsel?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.