Ma van a Véradók napja

A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, csak véradással pótolható.

A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390 000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz – munkanapokra lebontva – napi 1600-1800 véradóra van szükség..

Vérátömlesztésre (transzfúzióra) első sorban a nagy vérveszteséggel járó balesetek sérültjeinek ellátásakor, műtétek során van szükség, ill. számos súlyos betegség, mint a vérképzőszervi vagy rosszindulatú betegségek is jó eséllyel gyógyíthatók, azonban a kezelés során a betegnek folyamatosan vérkészítményeket kell kapnia.

A véradás során levett vérből előállított legrövidebb lejáratú vérkészítmény (trombocita készítmény) csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos, a véradások folyamatossága.

Hálásan köszönjük, hogy önzetlenségükkel és tenni akarásukkal reményt adnak a rászoruló betegek számára!

2022-ben már 846 000 beteg gyógyulását segítette az a 282 000 véradó, akik példaképként szolgálhatnak mindannyiunk számára!

Ezzel a videóval szeretnénk köszönetet mondani az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt munkatársai nevében! 

Kívánunk további jó egészséget és boldog mindennapokat!

A köszöntő videóért kattintson az alábbi képre!

https://www.youtube.com/watch?v=3y3Z8MaAZMo

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.