Végbélzselé a HIV ellen

A nőknél vaginális szex esetében a HIV fertőzés kockázatát csökkentő gélről kimutatták, hogy ígéretes az anális szex során történő fertőzés megelőzésében is.

„A HIV jelentős gátlása következett be azoknak a kísérleti alanyoknak a szövetmintáiban, akik egy hétig naponta tenofovir gélt használtak, a placebo gélt használók szöveteihez hasonlítva” – írja a tanulmány. A tenofovir gél végbélben történő használatára irányuló első klinikai vizsgálatokból származó eredményeket egy bostoni orvosi konferencián tették közzé.

A vizsgálat kisméretű csoportban történt, amely csak 18 szexuálisan önmegtartóztató és HIV negatív férfiből és nőből állt, akik a gélt egy héten keresztül rektálisan alkalmazták. A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem és a Pittsburghi Egyetem kutatói ezután szövetmintát vettek a vizsgálati személyek végbeléből, és ezeket a szöveteket egy laboratóriumban HIV fertőzésnek tették ki, hogy megfigyeljék a készítmény fertőzés elleni védőhatását.

shutterstock_2578409

„Nagyon bíztatónak tartjuk ezeket az eredményeket, amelyek azt mutatják, hogy a tenofovir gélnek a végbélre történő helyi alkalmazása ígéretes módja lehet a HIV-megelőzésnek” – mondta Peter Anton vezető szerző, a UCLA Prevenciós Vizsgálati Központjának igazgatója. Azonban négy vizsgálati alany közül csak egy fő nyilatkozta, hogy szívesen használta a gélt, míg két résztvevő „erős gyomor-bélrendszeri mellékhatásokról, köztük hasmenésről és alhasi görcsökről számolt be” – írja az értekezés.

„Ezek az eredmények arra mutatnak, hogy a tenofovir gél használata a résztvevők többségénél viszonylag biztonságos volt, azonban fel kell hívnunk a figyelmet a mellékhatásokra, hogy a használatot elfogadhatóbbá tegyük” – mondta Anton. A kutatók teszteltek egy szájon át szedhető, egyszer alkalmazandó tablettát is, továbbá a gél egyszeri rektális alkalmazását, és azt találták, hogy ezek nem nyújtanak védelmet a HIV ellen.

„Bár csekély vírusellenes hatás mutatkozott azoknak a vizsgálati alanyoknak a szöveteiben, akik egyszeri tenofovir gél dózist kaptak, az eredmény nem volt statisztikailag szignifikáns” – írja a tanulmány. „A Tenofovir egyszeri orális dózisa egyáltalán nem nyújtott védelmet a HIV ellen a végbélből vett szövetmintákban”.A tenofovir retrovírus elleni gyógyszert Viread néven forgalmazza a kaliforniai Gilead Sciences gyógyszergyár. A készítményt 2006-ban engedélyezte az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA).

shutterstock_239534621

Egy másik kísérletben a szájon át szedhető tablettát és a gélt hasonlították össze 144 nő részvételével az Egyesült Államokban, Ugandában és Dél-Afrikában. Az eredmények azt mutatták, hogy gél a gyógyszer százszor magasabb koncentrációját eredményezte a hüvely szövetében. A tabletta 20-szor magasabb aktív gyógyszer-koncentrációt okozott a vérben.

Az afrikai nők azt nyilatkozták, hogy a gél segít fokozni a nemi örömöt, az amerikai nők viszont az orális tablettát részesítették előnyben. A kutatók úgy vélik, további vizsgálatokra lesz szükség az optimális adagolás és beadási módszer meghatározása érdekében a különböző populációkban.

A Szaharától délre fekvő afrikai országokban (ahol körülbelül 22,5 millió HIV fertőzött, a világ összes HIV betegének kétharmada él) az új fertőzések 60 százaléka nőkben jelentkezik, akik férfiakkal folytatott védekezés nélküli nemi érintkezéssel fertőződnek a vírussal. A gél és a tabletta azért tűnik ígéretes módszernek, mert az óvszertől eltérően a nők nagyobb mértékben irányíthatják alkalmazásukat.

Forrás: