Ünnepekkor is figyeljünk a refluxra!

A karácsonyi-újévi ételek és a kiadós lakomák nagyjából 2,5-3 millió refluxos honfitársunk számára jelentenek kellemetlenséget, de néhány egyszerű trükkel panaszmentessé tehetik az év végi ünneplést.

A gyomortartalom savas visszacsorgása a nyelőcsőbe (orvosi szóval gastro-oesophagialis reflux (GERD) a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, melynek következtében a gyomortartalom visszakerül a nyelőcsőbe. A tünetek között szerepelhet a gyomorégés, savas felböfögés, fulladás, torokfájás és köhögés. A refluxot kiválthatja túlsúly, terhesség, dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás, zsíros ételek, paradicsom, csokoládé, menta, citrusfélék és kávé.

Ha az alábbi pontok közül legalább kettőre igen a válasz, erős a gyanú a refluxra, az Amerikai Gasztroenterológiai Endoszkópia Társaság (ASGE) szerint:

Fotó: 123rf.com

Gyakran előfordulnak a következő esetek: kellemetlen érzés a szegycsont mögötti területben, ami a gyomorból felfele indul; égő érzés a garatban; kesernyés-savas szájíz?

  • A tünetek általában étkezés után tapasztalhatók?
  • Hetente legalább kétszer jelentkezik gyomorégés vagy savas felböfögés?
  • A savlekötő szerek csak átmenetileg hoznak enyhülést?
  • A gyomorégésre szedett gyógyszer mellett is jelentkeznek a tünetek?

Ha valaki arra gyanakszik, hogy refluxos, keresse fel orvosát a diagnózis felállításáért és kezelésért, így a szeretet ünnepét nem árnyékolják be a tünetek. A betegség kezelése történhet életmódváltással, gyógyszerrel, műtéttel, vagy ezek kombinációjával.

Főzzünk egészséges ételeket!

Olvasd el ezt is!

Bukás vagy reflux? Így ismerheti fel!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.