Bukás vagy reflux? Így ismerheti fel!

A bukás természetes jelenség csecsemőkorban, ám a tünetei nagyon hasonlóak a reflux betegséghez, ami viszont már orvosi kezelést igényel. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen panaszok kapcsán forduljunk mindenképp orvoshoz.

A bukás természetes jelenség

A bukások során a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, a hányás ezért rendszerint az étkezés utáni első két órában jelentkezik. A legtöbb ilyen epizód rövid és egyéb tünettel nem jár. Az esetek többségében a probléma kialakulása a nyelőcső záróizmának késleltetett fejlődésével függ össze. Ahogy a gyermek idősödik, a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom megerősödik. Emellett a csecsemő egyre több időt tölt ülő, álló vagy függőleges testhelyzetben, aminek eredményeképpen, a táplálékok visszaáramlása a gyomorból a nyelőcsőbe megszűnik.

Fotó:123rf.com

A bukások általában nem vetik vissza a csecsemőt a fejlődésében, sőt gyakran éppen a túl gyorsan és túl sokat evő csecsemők nyelnek levegőt és a fölösleges mennyiséget bukják ki.

A bukások kezelése

  • Szoptatott csecsemő esetében a gyermekorvos által javasolt kis mennyiségű sűrítő tápszerrel előetetés, tápszeresek számára vannak eleve sűrűbb AR (antireflux) tápszerek.
  • Hasznos az úgy nevezett pozicionálás, étkezés utáni böfiztetés, ültetés, ágyfejvég megemelése.
  • A hason fekvést kerülni kell, nehogy a visszabukott tápszer a baba orrába menjen és azt aspirálja. Gyakoribb etetés javasolt.
  • Az új orvos-szakmai álláspont szerint a bél baktérium összetétele a bukásokra is hatással van, ezért a kedvezőbb bélflóra kialakítása érdekében jól megválasztott probiotikum adása is javasolt.
  • Gyógyszeres kezelés csak szövődményes reflux betegség esetében szükséges.

Amikor feltétlenül szakemberhez kell fordulni

A bukások – ha nem jár nagyobb mértékű visszaáramlással, hányással – egy éves korra megszűnnek. Nagyon kevés számú csecsemőnél maradnak meg a panaszok és reflux betegség alakulhat ki. Szövődményes reflux betegségről beszélünk abban az esetben, ha a csecsemő nagy mennyiséget bukik vissza, vagy napi többször nagyobb mennyiségeket hány. Ha nagy az elvesztett táplálék mennyiség, akkor a gyermek a súlyfejlődésben elmarad a korcsoportjától, sírósabb, nyűgösebb lehet, fájdalmassá válik a nyelés, az evést elutasítja, evés alatt ív alakban megfeszíti magát. A hányadékban vér található, gyakori köhögés jelentkezik, vérszegénység, vitaminhiány is kialakulhat.

Fotó:123rf.com

Szövődményes reflux orrmelléküreg-gyulladást és tüdőgyulladást is okozhat.

Ezekben az esetekben a szakorvos feladata pontos diagnózis felállítása, és ennek megfelelően gyógyszeres kezelés bevezetése.

A „lelkes köpködőtől” a komoly refluxosig – mi a teendő a babákkal?

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.