Torokviszketés – Gyakran ez áll a háttérben

Ha a napokban torokviszketést tapasztalsz, javasolt allergológussal konzultálni. A bosszantó jelenség ugyanis szénanátha tünete is lehet.

Miért épp tavasszal?

Ha a torokviszketés a szénanátha tüneteként jelentkezik, akkor abban az időszakban okoz problémát, amikor annak a növénynek a pollenszórása magas, amire allergiások vagyunk. Allergia bármilyen életkorban kialakulhat, ezért felnőttként is megeshet, hogy habár az előző évben még semmilyen panaszunk nem volt, de az idén mégis egyre több allergiára utaló tünetünk jelentkezik.

A szénanátha tünetei közé tartozik az orrfolyás, könnyezés, tüsszögés, a szem- és orrviszketés mellett a torokviszketés is. Ha a tünetek hetek alatt sem múlnak el, esetleg már tavaly is jelentkeztek az évnek ebben az időszakában, akkor mindenképp felmerül az allergia gyanúja is” – magyarázza Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Fotó: 123rf.com

Így zajlik a kivizsgálás

Az allergia kezelését allergológus végzi, aki első körben alaposan kikérdez a tüneteinkről, majd allergiavizsgálatot végeztet. Ez megmutatja, hogy melyik allergénnel szemben emelkedett az ellenanyag értéke a szervezetünkben, vagyis mi okozza az allergiás tüneteinket. A vizsgálat eredményét a beszámolónkkal, tüneteinkkel összevetve megállapítja a diagnózist és felírja a személyre szabott kezelést. Ez jelentheti allergia elleni tüneti készítmények szedését, de elképzelhető, hogy tartós megoldást, allergén immunterápiát fog javasolni.

Ki kell zárni az egyéb kiváltó okokat

“A torokviszketés rendkívül bosszantó, hiszen nem tudjuk egyszerűen csak megvakarni az érintett területet. A mielőbbi kivizsgálás és kezelés azonban nemcsak emiatt fontos. A hátterében a szénanátha mellett egyéb fül-orr-gégészeti betegségek, például krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy annak következtében hátsó garatfali csorgás is állhat, és a beteg a lecsorgó váladékot érzékeli viszketésként” – fejtette ki dr. Moric Krisztina. A torokviszketés nemcsak szénanátha tünete lehet, összefügghet bizonyos ételek fogyasztásával is. Ennek hátterében keresztallergia és ételallergia is állhat. A viszkető torok kapcsán felmerül egyéb betegségek, például reflux vagy gyógyszer mellékhatás gyanúja is, a kivizsgálás során tehát ezekre is gondolni kell.

Olvasd el ezt is!

Aki tavaly elkezdte, idén már nem tüsszög a pázsitfüvektől?

Forrás: https://napidoktor.hu/index