Top 10 súlyos betegség, amelynél a vakcina nagyon fontos – 2. rész

Már nem a középkorban élünk, amikor egy-egy súlyosabb betegségbe az ember menthetetlenül belehalt. Manapság a legkülönfélébb veszélyes kórokra is felvehető vakcina. Lássuk, melyik az a 10 betegség, amelyre mindenképp érdemes beadatni!

Napjainkban a régen komoly járványokat okozott betegségekre már létezik védőoltás. A vakcina időben történő felvételével – amelyet legtöbbször babaként megkapnak a gyermekek – megelőzhetőek olyan kórok, amelyek kimenetele akár a halál is lehet. Miféle betegségek kialakulását kerülhetjük el ma már hatékonyan az oltás felvételével? Lássuk őket és azokat a hatásokat, amelyeket kifejtenek.

6. Tetanusz

Bakteriális betegség, mely merevgörcsöt, légzési problémákat, izomgörcsöket, paralízist és halált okozhat.

Hogyan kapjuk el? A tetanuszt kiváltó baktérium a talajban, porban, trágyában található meg. Egy vágáson vagy seben át bejuthat a szervezetbe.

Miért súlyos? Az esetek 10-20 százaléka halálos és sokkal gyakrabban halnak bele azok, akik 60 év felettiek, illetve cukorbetegséggel küzdenek.

gyerek, oltás

Fotó: 123rf.com

7. Agyhártyagyulladásos betegség

Bakteriális megbetegedés, mely agyhártyagyulladást eredményezhet, vagyis az agy és a gerincvelő megduzzadásával járó fertőzést. A vért is érintheti.

Hogyan kapjuk el? Olyan baktérium okozza, mely a fertőzött személy orra vagy torka hátsó részében él. Csókkal elkapható, vagy csupán azzal, hogy együtt élünk valakivel, aki fertőző. Tünetei a láz, mely igen hirtelen kezdődik, a fejfájás és a merev nyak. Amilyen gyorsan csak lehet, diagnózisra és kezelésre van szükség.

Miért súlyos? Az agyhártyagyulladásos betegséget csak Amerikában 1000-1200 ember kapja meg évente, s még az antibiotikumok ellenére is meghal 15 százalékuk.

8. Hepatitis B – Májbetegség, amelyet a Hepatitis B vírus okoz

Hogyan kapjuk el? A vírus a beteg emberek vérében van, de más testnedveikben is megtalálható. A felnőttek többnyire a szex útján vagy tűk közös használatával kapják el. Egy terhes nő továbbadhatja azt a magzatának. A Hepatitis B 100-szor fertőzőbb, mint a HIV, a betegség, mely az AIDS-et okozza.

Miért súlyos? A kór májrákhoz vezethet és más, hosszútávú májbetegségekhez, amelyek halálosak lehetnek.

oltás

Fotó: 123rf.com

9. Mumpsz

Olyan vírus okozta betegség, mely duzzadt nyálmirigyekkel, lázzal, fejfájással és izomfájdalmakkal jár. A páciens fáradtnak érzi magát és étvágytalan.

Hogyan kapjuk el? A mumpszos ember köhögéssel és tüsszögéssel továbbadja a vírust, így a levegőből átjut másokra, akik belélegezhetik.

Miért súlyos? Hosszútávú egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a meningitis-t és a süketséget. Manapság elég ritka, köszönhetően az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) vakcinának. Ám előfordulhatnak kitörések, különösen azon emberek között, akik együtt élnek, például egy kollégiumban.

10. Hib (Haemophilus influenzae, B típus)

Bakteriális megbetegedés, amely a tüdőt érinti (tüdőgyulladás formában), az agyat vagy a gerincvelőt (meningitis), a vért, a csontokat és az ízületet.

Hogyan kapjuk el? Vannak emberek, akiknek a Hib baktérium az orrukban vagy torkukban él, de nem betegek. Ám köhögéssel vagy tüsszögéssel a baktérium a levegőbe kerül. A babák és a gyerekek főleg nagy veszélynek vannak kitéve, mivel immunrendszerük nem elég erős.

Miért súlyos? A Hib vakcina előtti időkben évente 20 ezer, 5 év alatti gyermek betegedett meg csak az Egyesült Államokban – és 3-6 százalékuk bele is halt a kórba.

Láthatjuk tehát, hogy a megelőzés rendkívül fontos minden betegség esetben – a megoldás pedig a kezünkben van, vakcina formájában.

Olvasd el ezt is!

Kullancs elleni védőoltás – Mit jelent és kinek adható?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.