Kullancs elleni védőoltás – Mit jelent és kinek adható?

Gyermekek is felvehetik egyéves kortól

A kullancs sajnos hazánkban is igen elterjedt, s különösen szép időben jelent fenyegetést. Kérhető kullancs elleni védőoltás, amely valójában az ízeltlábú terjesztette agyvelőgyulladás ellen óv minket. Gyermekek is megkaphatják.

Bár széleskörben elterjedt, hogy van védőoltás a kullancs ellen, ennek lényege valójában az, hogy az ízeltlábú által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) ellen jelent védelmet.

A kullancs elleni védőoltás felvétele már a téli időszakban hasznos, hiszen így biztosan védetté válunk a rügyfakadás idejére. A kullancs leginkább tavasszal és nyáron okoz gondot. A védőoltást persze ilyenkor is fel lehet venni, de ésszerűbb idejekorán beadatni a vakcinát, ha biztosra akarunk menni.

Kinek ajánlott az oltás?

Azoknak az embereknek, akik hosszabb ideig tartózkodnak a szabadban, akár kirándulás, akár munka miatt, mindenképp érdemes beadatniuk a kullancs elleni oltást. Különösen, ha olyan területen élnek, ahol jellemző az ízeltlábú felbukkanása.

Foglalkozást tekintve tanácsos beadatniuk az oltást az erdészeknek, vadászoknak, növények gyűjtésével, állatbefogással foglalkozóknak, a favágóknak, mezőgazdasági munkát végzőknek.

Magyarországon két oltóanyagot forgalmaznak, mely felnőtt és gyermekeknek való változatban is elérhető. Mindkettőnél azonos az oltó vírus, de a készítése némileg különbözik, ahogyan a vakcina beadásának menetrendje is eltér egy kissé. Az egyik fajtában van egy az 1 és 12 év közötti gyermekek részére és egy a 12 év felettieknek is.

kullancscsipes

Az alap immunizálás 3 oltással alakul ki. Amikor az első vakcinát megkaptuk, 1-3 hónap elteltével jöhet a második, majd az azt követő 9-12 hónap múlva a harmadik. Ha gyors védettség kialakítására van szükség, a második oltást be lehet adni az első utáni 7. napon, a harmadik pedig az oltás megkezdésétől számított 21. napon.

Gyorsítás például akkor jöhet számításba, ha eltelt 1 hét az első vakcinát követően és véletlenül kullancs került ránk – ekkor mielőbb be kell adatni a második vakcinát. Ilyenkor ugyanis még nem alakult ki kellő védettség az első után, de egy hétre rá a másodikkal elérhető a védelem és elkerülhető a fertőzés kialakulása. A páciens a 2. oltás után néhány nappal már védettnek nevezhető.

Kullancscsípés is okozhat a koronavírus-fertőzéséhez hasonló tüneteket

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.