6 féle májgyulladás: a hepatitisz típusai, és tünetei

A hepatitisznek, vagyis májgyulladásnak több formája ismert, így az A, a B, a C, a D, az E és a G. Leggyakoribbnak az első három számít, a hepatitisz G egy újonnan felfedezett típus.

A vírusok okozta hepatitisz akut formájánál a laboratóriumi markerek fél év alatt általában rendeződnek, míg a krónikusnál nem. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az egyes típusok közti különbségekről, hasonlóságokról beszélt és azokra az esetekre, tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyekkel orvoshoz kell fordulni.

Akut és krónikus is lehet a májgyulladás

A hepatitisz a máj gyulladását jelenti, és bár leggyakrabban vírusfertőzés okozza, más okozója is lehet a betegségnek. A Center for Disease Control and Prevention szervezet szerint az alábbi gyakoribb formák ismertek.  

Hepatitisz A

A hepatitisz A vírus által okozott betegségről tudni kell, hogy elsősorban a higiénia hiánya miatt fekáliával szennyezett anyagokkal (vízzel, étellel) terjed, valamint anális szex útján. (Ritkán, de vér útján is terjedhet.) Nincs kifejezett gyógymódja, a felépülési idő személytől függően változik. Az A-típus a többi hepatitisz formával szemben akut betegség, nem okoz krónikus májbetegséget. Oltással lehet megelőzni.

Foto:123rf.com

Hepatitisz B

Ugyancsak vírus, a hepatitisz B okozza ezt a megbetegedést, így szintén oltással lehet védekezni ellene. Két formája ismert: az akut és a krónikus májgyulladás, ez utóbbi vezethet májzsugorhoz és májrákhoz is, sok esetben mégsem jár tünettel. Fertőzött vérrel, vérkészítménnyel, szennyezett tűvel, orvosi eszközökkel, esetleg méhen belül és szexuális úton terjed. A vírus nem tűnik el a szervezetből, de az immunrendszer megakadályozza, hogy aktív maradjon a betegség. A vírus megbújik a májsejtekben, immunsejtekben, és ha a szervezet legyengül például kemoterápia során, aktiválódik. A máj szerkezetének kötőszövetesen történő átalakulása nélkül is okozhat májrákot. Védőoltás van ellene, sőt 14 éves korban kötelező az oltás felvétele. 

Az alkoholon kívül még ezek a dolgok rombolják a májat

Hepatitisz C

Ugyanúgy terjed, mint a B vírus, de szexuálisan nem jellemző annyira. Gyakori a drogosoknál, fertőzött tű közös használatával. Az új generációs antivirális szerekkel közel 100%-ban gyógyítható. Védőoltás nincs ellene sajnos.

Hepatitisz E

A hepatitisz E vírus miatt kialakuló betegség olyan földrajzi területeken szokott megjelenni, ahol fertőzött vízzel találkozhatnak az emberek. Elszórtan kialakulhat a fertőzés nem megfelelően megfőzött, megsütött sertés vagy szarvashús miatt. Jellemzően magától gyógyuló betegségről van szó, ritkán szükséges kórházi ápolás. Ez a fertőzés a terhesekre különösen veszélyes, főleg a 3. trimeszterben fokozza az anyai es a magzati halálozási halálozást. A hepatitisz A és E nem válik krónikussá.

Ez a sárgaság 3 leggyakoribb oka

Nem fertőző hepatitisz

A nem fertőző májgyulladások főleg krónikusak és  a máj szerkezeti átépüléséhez vezethetnek. Az alábbi formái ismertek:

  • alkoholos hepatitis,
  • zsírmáj okozta steatohepatitis,
  • autoimmun hepatitis: más immunbetegségekhez társulva, de önállóan is előfordulhat,
  • vaslerakodás okozta májgyulladás (haemachromatosis),
  • rézlerakódás a májban (Wilson kór).

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha valaki arra gyanakszik, hogy valamilyen módon kapcsolatba kerülhetett a hepatitisz vírussal, mindenképpen érdemes kivizsgáltatnia magát. Ugyancsak ezt kell tenni, ha olyan tünetek jelentkeznek – akár csak némelyik -, mint a láz, a hányinger, hányás, az étvágytalanság, az alhasi fájdalom, az ízületi fájdalom, a sötét vizelet, a világos széklet, a hasmenés, a fáradtság, és a bőr vagy a szemfehérje sárgasága – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – Vérvizsgálattal tudjuk igazolni a hepatitisz jelenlétét, annak típusát, meg tudjuk állapítani, akut vagy krónikus betegségről van-e szó, és ennek megfelelően megkezdhetjük a kezelést, amivel megelőzhető az esetleges súlyos szövődmény.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.