Az alkoholon kívül még ezek a dolgok rombolják a májat

Sokan azt hiszik, a májuk védelmére elég, ha nem fogyasztanak alkoholt. Pedig rengeteg dolog van még, ami hosszú távon ártalmas lehet.

Májunk egészsége kiemelten fontos, hiszen nagy szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, és az alkohol és a zsírok feldolgozásában is. Bár ez a szervünk nagyon könnyen regenerálódik, egy idő után, főleg, ha hosszú ideig érik a káros hatások, már képtelen megújulni.

 

Foto:123rf.com

A májbetegségek sokszor évekig nem nem okoznak tüneteket, ezért érdemes odafigyelni a szokásaidra; hiszen könnyen lehet, hogy bár nem iszol alkoholt, más módon folyamatosan ártasz a májadnak. Lássuk, miből érdemes visszavenni, és mire érdemes figyelni!

1. Cukor

Fotó: Pixabay.com

A túlzásba vitt cukorfogyasztás nem csupán a fogakat, a májat is roncsolja: ez a szervünk a fruktózt zsírrá alakítja, így ha túl sok finomított cukrot viszel be a szervezetedbe, elzsírosodhat a májad. Egyes vizsgálatok szerint a cukor ugyanolyan káros a májra, mint az alkohol – bár tény, hogy a cukor okozta károk később jelentkeznek. Érdemes kihagyni az étrendedből a hozzáadott cukrot tartalmazó italokat, a süteményeket és a cukorkákat – vagy legalábbis mértékkel, kis mennyiségben fogyasztani őket.

2. Gyógynövénykészítmények

Fotó: Pixabay.com

Bár ezek alapvetően az egészségünket szolgálják, bizonyos fajtái megzavarják a máj normál működését, ami hosszú távon hepatitiszhez vagy akár májelégtelenséghez is vezethet. Ilyen a kava kava, mely a női klimax tüneteit enyhíti – ám sok helyen betiltották a forgalmazását, mivel a májat károsíthatja. Fontos, hogy gyógynövény-készítmények szedése előtt konzultálj a háziorvosoddal éppúgy, mintha gyógyszert készülnél szedni, hiszen hiába recept nélkül kaphatók, az adagolás és a kezelés pontos ismerete sokszor életet menthet.

3. Túlsúly

Fotó: Pixabay.com

A túlsúly zsírmájhoz vezethet, akárcsak a rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás. A megszaporodott zsírszövetek a májban is károkat okoznak, hegesedés léphet fel, és romlani kezdenek a májfunkciók. Az elhízás okozta zsírmáj leginkább a középkorúakat, a cukorbetegeket veszélyezteti, de hosszú távon a kóros elhízás mindenki máját roncsolja.

4. Vitamintabletták

Fotó: Pixabay.com

Különösen a tavaszi fáradtság ellen szeretünk nagy mennyiségben vitamintablettákat szedni, de van, akinek egész évben nem telik el nap, hogy ne kapna be egy-egy szemet. Érdemes azonban odafigyelni, hogy mennyi vitamintablettát szedsz, hiszen ha túl magas dózisban adagolod magadnak az A-vitamint, az problémákat okozhat a májadban. Érdemes ezt a vitamint inkább friss zöldségekkel és gyümölcsökkel bejuttatnod a szervezetedbe.

Forrás:ripost.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.