Szlávik: szexuális úton terjed a fertőző májgyulladás

Úgy tűnik, az utóbbi időben nem a higiénés problémák okozzák a fertőző májgyulladás terjedését, hanem a túl sok szexuális partner. Tavaly még 70, idén eddig már majdnem 400 esetet regisztráltak itthon.

Áldozata még nincs a betegségnek, de súlyosabbak a tünetei, mint a fertőzés korábbi változatának. Dr. Szlávik János arról beszélt, hogy a védőoltás rendelkezésre áll, adassák be, akik a rizikófaktorba tartoznak és óvakodjanak attól, hogy rövid időn belül sok szexuális partnerük legyen.

“Kicsit szaporodnak a fertőző betegségek ebben az évben is, köztük a fertőző májgyulladás – most itt az A típusú májgyulladásról beszélünk, ami az utóbbi években az egész világon elkezdett visszahúzódni. Egy fejlett országban ez egy ritka betegségnek számít, Magyarországon ez olyan 70 körül volt tavaly, mígnem kiderült, hogy ebben az évben 400 körüli az esetek száma” – számolt be az RTL Reggeliben dr. Szlávik János

A betegek elsősorban fiatal, fővárosi férfiak küzöl kerülnek ki, nincsenek beolva, és súlyosabb, sárgasággal járó májgyulladást kapnak

“Észreveszik, hogy a szemük besárgul, rosszul érzik mgaukat, fáj a hasuk – így derül ki ez a fertőző betegség. Az is kiderült, hogy ezt külföldről hurcolták be, és a korábban megszokott esetekhez képest súlyosabb. Hazánkban a szigorú higiénés szabályok miatt például fertőzött étellel szinte egyáltalán nem alakulhat ki a betegség, a mostani esetek túlnyomó részének hátterében szexuális érintkezés áll” – tette hozzá a szakember.

Olvasd el ezt is!

Halálos – Gyerekek közül szedi áldozatait a fertőző májgyulladás

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.