Támad a koleszterin, vagy mégsem?

A koleszterin alattomosan, tünet nélkül támad és visszafordíthatatlan károkat okoz szervezetünkben. Magas vérnyomással, cukorbetegséggel társulva még nagyobb okot ad az aggodalomra. Hogyan értelmezzük a leletünket?

A koleszterin egy, a vérben található zsírféleség, a szervezet számára alapvetően fontos, nélkülözhetetlen alkotórész, minden sejt membránjának összetevője és többféle hormon alapanyaga. A szervezetben lévő koleszterin körülbelül 80 százalékát a máj termeli, a fennmaradó 20 százalékot táplálékkal visszük be.

Nem minden koleszterin rossz koleszterin

A koleszterin különböző formában van jelen szervezetünkben. Az LDL koleszterin („low density lipoprotein” – magyarul alacsony sűrűségű lipoprotein, tehát nagyobb részt koleszterinvegyületből áll) a koleszterint a májból a sejtekhez szállítja, azonban ha túl sok van jelen belőle a vérben és a sejtek nem használják fel, akkor lerakódik az erekben. Ezért nevezzük hétköznapiasan „rossz koleszterinnek”.

A HDL koleszterin („high density lipoprotein” – magyarul magas sűrűségű lipoprotein) a már lerakódott koleszterint szállítja vissza az érfalból a májba, ami aztán ott lebomlik. A HDL koleszterin tehát a „jó koleszterin”.

Ha túl sok van belőle

A vér magas koleszterinszintje az egyik legfontosabb rizikófaktora a szív- és érrendszeri betegségeknek. Ha ez egyéb tényezőkkel is párosul (például magas vérnyomás vagy cukorbetegség) egy esetleges egészségügyi katasztrófa kockázata hatványozottan magasabb.

v%25C3%25A9r19

Ha túl sok LDL (rossz) koleszterin kering a vérünkben, az szép lassan elkezd lerakódni az erek falára. Érelmeszesedés alakul ki, csökken ereink rugalmassága. Meszes plakkok keletkeznek, melyek érszűkületet okoznak, illetve leválva vérrögöket képeznek, ami az erek teljes elzáródásához vezethet szívrohamot vagy szélütést (stroke) okozva ezzel.

Határértékek

A rutinszerű laborvizsgálatok során a vér összkoleszterin-, HDL– és LDL-szintjét szokták megvizsgálni. A vérkép szempontjából az a jó, ha magas a HDL és alacsony az LDL koleszterin, de az összkoleszterin-szintnek sem szabad átlépnie a határértéket.

Az eredmény jó, ha:

– az összkoleszterin 5.2 mmol/L alatt van

– az LDL koleszterin 3.4 mmol/L alatt van

– a HDL koleszterin nők esetében 1.1 mmol/L fölött, férfiak esetében: 0.9 mmol/L fölött van.

szervek%252862%25293

Mérni, mérni és naplózni

A koleszterinszint rendszeres ellenőrzése különösen fontos azok számára, akik szív- és érrendszeri betegséggel élnek, vagy a családjukban előfordult ilyen, illetve mértek már korábban magas koleszterinértéket.

A koleszterin a vércukorhoz hasonlóan, az ujjbegy megszúrásával vett vérminta és tesztcsík segítségével otthoni körülmények között is könnyen ellenőrizhető. A mérést 12-14 óra éhezést követően érdemes elvégezni. A jelenleg rendelkezésre álló eszközök a vér összkoleszterin-szintjét mérik, a HDL és az LDL koleszterin meghatározásához laboratóriumi vérvizsgálat szükséges akkor, ha a koleszterinszint összeségében emelkedett.

Az eredményeket ajánlott feljegyezni egy mérési naplóba, ahol könnyen áttekinthetővé válik koleszterinszintünk alakulása, az egyes ételfajták, testmozgások egészségünkre gyakorolt hatása. A koleszterinértékeket (akár vérnyomás és vércukor eredményeinkkel együtt) már elektronikusan is vezethetjük a www.egeszsegnaplo.hu alatt elérhető ingyenes kezelési naplóban.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.