Megdőlt a szója koleszterincsökkentő elmélete

A változókor után levő nők hiába esznek egy éven át extra szóját, nem segít abban, hogy csökkenjen a koleszterinszintjük.

Az eredmények alátámasztják az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) 2007-es akcióját, melyben újraértékelték azt a tíz évvel korábban hozott döntést, mely lehetővé tette, hogy a szójatermékek gyártói hivatkozhassanak az egészségügyi előnyökre -mondta el Dr. Sara Chelland Campbell a tallahassee-i Floridai Állami Egyetemről.

Mikor egy nőnek elmarad a ciklusa, az ösztrogénszint leesik, emiatt pedig az összkoleszterin és a ?rossz? LDL koleszterin szintje növekszik, a ?jó? HDL koleszteriné viszont csökken, magyarázta Campbell és csapata a Menopause című folyóiratban. A szója ösztrogénszerű anyagot, izoflavont tartalmaz, ezért azt állították róla, hogy előnyös a menopauzán átesett nők számára, mivel csökkenti a koleszterin szintjét és erősíti a csontokat.

A szóját és a menopauzán átesett nők koleszerinszintjét vizsgáló nemrégiben készült tanulmányok csak rövid távúak voltak, vagy csak egyes szójakomponensekre terjedtek ki, jegyezték meg a kutatók. Jelen tanulmány készítői viszont az ételekben található szójaprotein hosszú távú hatásait kutatták.6388Ennek keretében változókor utáni nők egy éven át kaptak napi 25 mg szójafehérjét és 60 mg izoflavont. 87 menopauzás, túlsúlyos nőt választottak ki, 65 évesnél fiatalabbakat. A koleszterinszintjük kicsit magasabb volt a kelleténél (236 mg/dl a kontrollcsoportnál, 231 mg/dl a szójacsoportnál. A normális érték 200 mg/dl-nél kevesebb). Találomra osztották őket két csoportra. Az egyik csoport szójatermékeket evett egy éven át, a másik csoport pedig kazeint tartalmazó készítményeket, többek közt csokoládét, italmixet és gabonapelyhet.

A teljes koleszterin és a ?jó? HDL szintje is kis növekedést mutatott a szóját fogyasztó nők körében, míg semmilyen hatást nem gyakorolt a ?rossz? LDL koleszterin és a triglicerid szintjére. A kontrollcsoport tagjai közt az átlagos totál koleszterinszint egy év elteltével 254 mg/dl-re nőtt (18 százalékpontos növekedés), a szójacsoportnál pedig kb. 243 mg/dl-re (12 %-os növekedés). A HDL szintje 58 mg/dl-ről 63 mg/dl-re nőtt a kontrollcsoportnál, a szójacsoportnál pedig 57 mg/dl-ről 60 mg/dl-re.

Az Amerikai Szív Szövetség (AHA) szerint az 50 mg/dl alatti HDL-szint a ?szívbetegségek fő kockázati tényezője? nők esetében, míg a 60 mg/dl feletti érték segít megvédeni a szívet. Campbell és munkatársai megjegyezték, hogy az FDA 1999 óta engedélyezi a szójatermékeken feltüntetni azt, hogy a kevés telített zsírsavat és koleszterint tartalmazó étrendet napi 25 gramm szójafehérjével kiegészítve ?csökkenthető a szívbetegségek kockázata.?

Más, mostanában végzett tanulmányok megkérdőjelezték ezt az előnyt, tették hozzá a kutatók, az AHA pedig 2000-ben megváltoztatta álláspontját. Következtetésük: ?Az eredményünk alátámasztja azt a terjedelmes irodalmat, mely kimutatta, hogy nincs semmilyen kedvező változás a lipidprofilban a napi 25 gramm szójaprotein beiktatásának hatására.?

Forrás: