Szuperdelfinek

A delfinek különleges képessége, melynek köszönhetően ellenállnak a fertőzéseknek és rendkívül gyorsan felépülnek sérüléseikből, új távlatokat nyithat az emberi sebesülések kezelése terén is.

„A delfinek gyógyulási folyamata még nagyon feldolgozatlan terület” – számolt be róla Dr. Michael Zasloff, a Georgetown Egyetem Gyógyászati Központjának professzora. „Hogyan lehetséges, hogy cápaharapás esetén a delfinek nem véreznek? Hogy látszólag nem szenvednek nagy fájdalom esetén sem? Mi védi meg őket a fertőzésektől sérülések esetén?” – tette fel a kérdéseket a professzor a Journal of Investigative Dermatology című lap hasábjain. Hogy kérdéseire választ kapjon, Zasloff számos delfinidomárt és tengerbiológust kérdezett ki szerte a világon.

A számtalan interjú után a professzor arra a következtetésre jutott, hogy a delfinek csodás ellenálló képessége a bőrük alatt található zsírrétegnek tudható be. Ez a zsírréteg természetes organohalogéneket tartalmaz, amely antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, és lényegében antibiotikumként viselkedik.

shutterstock_41107657

A nyílt sebek begyógyítása hasonlóan történik ahhoz, ahogy az emlősök magzatai képesek a méhen belüli regenerálódásra: a sérült állat a meglévő zsírszövetek, kollagének és rugalmas rostok szerkezetéből új szöveteket hoz létre. A víz alá bukás pedig abban segíti az állatot, hogy gátolja a vér szivárgását és gyorsítja a gyógyulást. Ez a reflex sérülés esetén automatikusan beindul, így a delfin elkerüli a nagy vérveszteséget.

Ahhoz még további vizsgálatok szükségesek, hogy kiderüljön, minek köszönhető a delfinek rendkívül nagy fájdalomtűrő képessége. Zasloff abban bízik, hogy a további kutatások ahhoz is hozzájárulnak majd, hogy új antimikrobiális hatóanyagokat és lehetséges fájdalomcsillapító összetevőket fedezzen fel az orvostudomány.

Forrás: