Szteroid a férfiasságért?

A mind lenyűgözőbb sportteljesítmények érdekében a sportolók gyakran semmitől sem riadnak vissza, egyre gyakoribbak a doppingbotrányok.

Az ügy azonban már az élsportot is kinőtte: sok fiatal csak azért szed szteroidokat, hogy férfiasabbnak látsszon. A férfi nemi hormon, a tesztoszteron a kamaszkortól kezdve alakítja ki a másodlagos nemi jelleget – az izomzat erősödését, a férfias szőrzetet. Ez a hormon az alapja mind több testépítő hormonkészítménynek, melyeket a statisztikák szerint az Egyesült Államokban a labdarúgók 14 százaléka rendszeresen szed.

Suraj Achának, a La Jolla Sportorvosi Klinika orvosigazgatójának a témában közölt tanulmányát a Mescape Cardiology közölte. Acha és munkatársai az orvosi szakirodalmat 1987 januárjátől 2009 decemberéig nézték át. Az izomzatot építő hormonok használatáról ezen idő alatt 49 tanulmány jelent meg és négy állatkísérletet ismertető közlemény. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a kényes téma miatt kevés megfelelő módszerrel végzett vizsgálat zajlott.

uszas15

A kutatók idézik a nagyszerű futó, Ben Johnson esetét, aki 1988-ban olimpiai aranyérmet nyert 100 méteres síkfutásban. Szervezetében azonban nagymennyiségű stanzolol hormont találtak, ezért megfosztották címétől. A doppingszereknek a sportolók az orvoslásban használatos adagok öt-tizenötszörösét használják. Achar emlékeztet arra, hogy nem Ben Johnson volt az első vezető sportoló, aki ilyen hormonokkal igyekezett teljesítményét növelni. A súlyemelők már évtizedek óta alkalmazták ezeket a szereket. Finn súlyemelőknek, akik így erősítettek, 12 éves megfigyelési idő során halálozási esélyük hússzor lett magasabb, mint egészséges kortársaiké.

A hormont szedők "rossz" (LDL) koleszterinszintje megnő, "jó" (HDL) koleszterinje csökken. Vérnyomásuk emelkedik és ultrahangos módszerekkel igazolták, hogy nemcsak a szívnek azon izomterületei erősödnek, melyek fokozzák a teljesítményt, hanem azok a részek is, melyeknek megvastagodása később előnytelen változást jelent. További hátrány a máj károsodása.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.