Szójában a ránc!

Egy előzetes tanulmány szerint a változó korban lévő japán nőknek, akik egy szója alapú, természetes S-equolt tartalmazó készítményt fogyasztottak, kevesebb lett a külső szemzugnál látható szarkalábuk.

“Míg korábbi tanulmányok már dokumentálták a természetes S-equol változókori tünetekre gyakorolt kedvező hatását, de ez az első kutatás, mely a nők bőrére összpontosított.” – monda Belinda H. Jenks, A Pharmavite LLC. tudományos kapcsolatokért és táplálkozási képzésért felelős igazgatója.

Az S-equol egy olyan összetevő, mely bizonyos bélbaktériumok jelenlétében a daidzein nevű, szójababban található izoflavin természetes lebomlásakor keletkezik. Nem mindenkiben termelődi S-equol szójabab fogyasztását követően, és a baktériumok jelenléte mellett a bevitt mennyiségtől is függ. Az ázsiaiak fele, illetve a tőlük átlagosan kevesebb szóját fogyasztó észak-amerikaiak és európaiak 20-30 százaléka képes nagy mennyiségben előállítani S-equolt természetes körülmények között.

szem9

Megfigyelésekből kiderült, hogy azoknál a nőknél, akikben termelődik ez az anyag, valószínűleg kevesebb tünettel jár a menopauza. Ellenőrzött klinikai kísérletek leírták, hogy a természetes S-equol-kiegészítők alkalmazásával csökken a hőhullámok és izomfeszülések gyakorisága, mind a japán, mind az amerikai nőknél.

Az S-equol az ösztrogén-receptorokhoz kapcsolódik, ugyanúgy, mint természetes állapotban, de az ösztrogén béta-receptorhoz erősebben. A kapcsolódás során utánozza az endogén ösztrogén néhány, de nem az összes tevékenységét.

szemránc

Ennek köszönhető valószínűleg, hogy megváltoztathatja a menopauza során fennálló ösztrogénszint-csökkenés miatt bekövetkező tüneteket. Ilyen például a bőr öregedése is. Néhány, változókorban levő nőkkel végzett tanulmány kimutatta, hogy a hormonpótló terápia növeli a bőr kollagéntartalmát, rugalmasságát, vastagságát és víztartalmát, és így a ráncok számát csökkenti. A bő középső rétegében található kollagén rostok mintegy 30 százaléka eltűnik a menopauzát követő első öt évben.

A tanulmány során nem mutattak ki komoly mellékhatásokat a méh vagy az emlő szöveteire vonatkozóan. Nem emelkedett jelentősen az ösztradiol, a follikulus-stimuláló, a thyroid-stimuláló és a szabad trijód-thyronin szintje.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.