Sebkezelés otthon II.

Ebben a cikkben a sebgyógyításról és az utókezelésről szólunk és közelebb hozzuk Önökhöz a gyakorlatias valóságot.

Előző írásunkban a krónikus sebek típusairól, az otthon is ellátható sebek jellemzőiről olvashattak. Ismertettük a többszintű megelőzés lehetőségeit, kiemeltük ennek alapvető fontosságát, részletesen bemutattuk a cink-hialuronát helyét és szerepét ebben a folyamatban. Írásunk végén ígéretet tettünk a gondolatsor folytatására. Ebben a cikkben a sebgyógyításról és az utókezelésről szólunk és közelebb hozzuk Önökhöz a gyakorlatias valóságot.

Sebek kezelése

A prevenció hiánya illetve elégtelensége seb, sebek kialakulását eredményezi. Sok beteg a seb megjelenése után fordul orvoshoz és csak ekkor történik meg az alapbetegség állapotának kiderítése, a diagnózisok felállítása. A szakorvosok által szükséges vizsgálatok elvégzése (például: sebleoltás, elhalás mélységének sebészi vizsgálata) után, és annak eredménye alapján sorolható be az adott seb a megfelelő csoportba. Ha már az alapbetegség és a kialakult seb tulajdonságai is ismertek, meghatározható a sebgyógyítás stratégiája, természetesen a kísérő betegségek figyelembevételével.

fasli

Így eljutottunk arra a pontra, hogy tudjuk a baj forrását – „szenvedjük” a következményeket – körvonalazódik az alkalmazható terápia.

A cink-hialuronátot joggal nevezhetjük a sebgyógyítás Jolly Joker-ének! A sebgyógyító kártyacsatában sok lapot kivált, mivel a sebgyógyulás legtöbb fázisában aktív segítő tényezőként viselkedik.

A hialuronát a bőr nélkülözhetetlen alkotóeleme, támogatja a regenerálódást és biztosítja a sebgyógyuláshoz megfelelő nedves környezetet. A cinkkel alkotott kombináció pedig további előnyöket nyújt: gátolja a seb felülfertőződését, segít a gyulladás és fájdalom csökkentésében. Kedvező tulajdonságai mellett alkalmazása nem hordoz magában fokozott rizikót! E megnyugtató javallati helyzettel ellentétben a hibásan megválasztott intelligens kötszerek, amennyiben rosszul meghatározott sebgyógyulási fázisban alkalmazzák őket, a seb gyógyulási ütemének visszaesését, szerencsétlenebb esetben a rosszabbodását is eredményezhetik.

De – ahogy a kártyapartiban – a Joker sem ér sokat, ha nincsenek mellette megfelelő ütőlapok és megfelelő koncepció, így a sebkezelésben is fontos, hogy mindig figyeljünk a fő kezelési irányra és a sebkezelési szabályok szigorú betartására, mivel ebben a képzeletbeli kártyajátékban ezek a lapok éppolyan fontosak.

ycaya8e1

Ha már nem szükséges a naponkénti orvosi részvétel, merjük e sebeket otthon gyógyítani és begyógyítani. Bátran használjuk a cink-hialuronátot, mint Jolly Jokert, mert szükségünk van rá!

Hiszen mindenki tudja, hogy a kártyajátékban a ki nem játszott lap semmit sem ér, ha a játék végére felhasználatlanul kezünkben marad. A végtagi nehezen gyógyuló sebek kezelésében talán a legerősebb ütőlap a kompressziós terápia, ami megvalósulhat rugalmas pólya alkalmazásával, de a jól rögzített kötszerek esetén kompressziós harisnyával is. E tényező nem felejthető és nem hagyható ki, ha a cél a tartós siker.

Összeállt a csapat, „mindenki” teszi a dolgát, a seb kisebb és kisebb, a végén egészen kis seb lesz, gyakorlatilag hámosodik. Szívesen kimondanánk, hogy begyógyult, de ez csak a látszat! Ugyanis a szervezetünk törekszik a hámdefektus mielőbbi eltüntetésére, de a bőr – a valóban ellenálló bőr – minden rétegének regenerálódására sokkal hosszabb időre van szükség.

Sebek utókezelése

Az utókezelésben, azaz a sebgyógyulás állapotának a stabilizálásában ismét szerepet kaphat a cinkhialuronát, mivel a bőr rétegeinek újraépüléséhez nélkülözhetetlen összetevőket tartalmaz.

wt1l89p6

A kutatási eredmények alapján ismerjük a cink gyulladáscsökkentő szerepét is, ami szintén a bőr regenerálódását segíti.

Tehát mi a teendő otthon a nehezen gyógyuló sebek kezelésekor, ha már nem szükséges az orvos naponkénti részvétele a sebellátásában?

  • A sebet lemossuk – a környező bőrterületet és a sebet fertőtlenítő oldattal megszabadítjuk a lehetséges kórokozóktól – majd a megfelelő készítménnyel a sebet egyenletesen bekenjük.
  • Fontos, hogy a környező bőrfelületet is finoman bemasszírozzuk, mert ezzel védjük a sebszéleket, segítjük a regenerálódás folyamatát.
  • A sebkezelő készítmény megszáradása után a szükséges fedőkötést felhelyezzük.
  • A sebellátás folyamatát a kompressziós terápiával fejezzük be.

A nehezen gyógyuló sebek kezelésének ez a formája végtelenül egyszerű és végtelenül hatékony, de csak abban az esetben, ha minden egymásra épülő kezelési lépést betartunk és nem kötünk kényelmet kiszolgáló kompromisszumokat.

Nagyon fontos, hogy tiszteljük az ellenfelet – ez esetben a krónikus sebet, mert ha ismerjük a jellemzőit és a megfelelő ütőlapok ott vannak a kezünkben – szükséges alázattal biztosan legyőzhetjük.

Dr. Rozsos István

http://www.thetakozpontpecs.hu/

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.