Pikkelysömör – több, mint bőrbetegség

A pikkelysömör (pszoriázis) egy krónikus, a bőrt és az ízületeket érintő örökletes, gyulladásos betegség, mely nem gyógyítható, de tünetmenetesíthető.

A betegek szégyellik testüket, ezért gyakran súlyosan izolálódnak és nem ritkán az így kialakuló depresszióval is meg kell küzdeniük. A pszoriázis miatti életminőség-romlás mértéke meghaladja a súlyos szív-érrendszeri vagy cukorbetegségben szenvedő betegeknél észlelt szintet!

Megfelelően kiválasztott krémek, tabletták, fényterápia és a legújabb “biológiai terápia” segítségével már sikeresen tünetmentesíthetőek. Számos civil szervezet segíti a társadalmi beilleszkedést

Magyarországon 150-200 ezerre tehető a pikkelysömörben szenvedők száma. Noha jól ismert, hogy a pikkelysömör nem fertőző, a betegek bőr- és körömtünetei gyakran riasztóak, esetenként undort keltőek azok számára, akik a betegséget nem ismerik.

Ennek következtében a pszoriázisos betegek gyakran izolálódnak környezetüktől, nehezebben találnak munkát, illetve sokszor a munkájukat is elvesztik, illetve munkaképtelenné válnak. A bőrtünetek emellett családon belüli konfliktusokhoz  vezetnek, gyakoribbak a válások is.

??????????????????????????????????????????????????????????????

Az utóbbi években a bőrgyógyászati alapkutatások rohamos fejlődése következtében sikerült azonosítani számos, a betegség kialakulására hajlamosító örökletes tényezőt, a kóros immunológiai folyamat jobb megismerése pedig lehetővé tette a korábbiaknál hatékonyabb, célzott oki kezelések bevezetését.

A pszoriázis kezelésére helyi kezelést, fényterápiát és szisztémás kezeléseket illetve ezek kombinációit alkalmazzák. A betegség hasonlóan más krónikus betegségekhez, (mint pl. a diabétesz) véglegesen nem gyógyítható, de a betegek döntő többsége hatékonyan kezelhető, és csaknem mindegyiküknél tartós tünetmentesség érhető el a különféle kezelésekkel.

A pszoriázis kezelésében az elmúlt években bevezetett, úgynevezett “biológiai terápiák” hoztak áttörést. A biológiai terápia lényege, hogy célzottan gátolják a betegség kialakulásáért felelős, a szervezetben termelődő biológiai anyagokat. A biológiai szerek egy, az adott betegség kialakulásában kulcsfontosságú szerepet játszó, gyulladást okozó anyagok vagy sejtek működését gátolják, így megállíthatják- vagy legalább nagymértékben lassíthatják – a kóros folyamatot.

Több gyógyszerkészítmény tartozik ebbe a kategóriába: kórházban beadott infúziós készítmények, és injekciós tollban kiszerelt forma is elérhető, amelyet a beteg heti egyszer önmagának egy gombnyomással tud beadni.

shutterstock_656163374 Olvass még több cikket a pikkelysömörről!

A bőrtünetek és az életminőség javulásában elérthető eredmények nagyon meggyőzőek, súlyos pikkelysömör válhat akár teljesen tünetmentessé is – hangsúlyozta Dr. Wikonkal Norbert a Semmelweis Egyetem docense. A biológiai terápiás készítményeket a – Biológiai Terápiás Centrumokban – (Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs, Kecskemét, Miskolc, Kaposvár, Szombathely) kaphatják a súlyos pszoriázisban szenvedők.

Vargáné Kiss Zsuzsa a Magyar Psoriasis Alapítvány és a Magyar Psoriasis Betegek egyesületének képviselője szerint:“A kiszámíthatatlan rosszabbodásoktól a betegek szoronganak. A mások által megszokott helyzetekben kiszolgáltatottnak érzik magukat, pl. szűrővizsgálatokon, közlekedésnél, iskolában, a munkahelyen, nyaraláskor. A betegek gyógyulási vágyát, és tájékozatlanságát sokszor kihasználják hatástalan, drága”gyógymódokat”kínálva, ezért javasoljuk, hogy minden esetben szakorvoshoz forduljon a beteg.”

Szerencsére egyre több a pikkelysömörösöket tömörítő civil szervezet, és alakulnak újak is. A betegszervezetek feladata a pszoriázisban szenvedők és környezetük felvilágosítása a betegség természetéről, a lehetséges kezelési módokról, az ismeretterjesztés, a társadalmi beilleszkedés elősegítése, és az érdekvédelem. A közösséghez tartozás segíti a betegség elfogadását, (nem vagyok egyedül!) a tapasztalatok egymás közötti megosztását.

Forrás: