Pajzsmirigygyulladás szülés után – Megszűnik vagy örökre veled marad?

Fáradtság, kedvetlenség, depresszió- ezek mind előfordulhatnak normál esetben is szülés után, ám ha nem múlnak, úgy meglehet, hogy pajzsmirigyzavart jeleznek.

A szülés utáni pajzsmirigygyulladás a pajzsmirigy átmeneti zavara, amely a gyermek világrahozatala után következik be. Kezdetben pajzsmirigy túlműködést, majd később alulműködést okoz.

Oka, hogy a várandósság során a magzat védelmében az immunrendszer működése csökken. Ez az állapot azonban a szülés után megszűnik, és berobbannak az immunfolyamatok.

A szakértők nem tudják pontosan mi is váltja ki a szülés utáni pajzsmirigygyulladást. Úgy gondolják, hogy hasonló a Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladáshoz, amely egy autoimmun pajzsmirigy betegség – ám ez esetben a probléma magától meg is szűnhet, míg a Hashimoto nem.

Fotó: 123rf.com

Kiknél fordul elő nagyobb eséllyel?

Pajzsmirigy ellenes antitestek jelenléte

  • Korábbi terhességek után fellépő pajzsmirigygyulladás
  • A családban előfordult pajzsmirigy betegség
  • Valamilyen autoimmun betegség (pl. 1-es típusú diabetes)

A szülés utáni pajzsmirigygyulladás tünetei

A szülés utáni pajzsmirigygyulladás azzal kezdődik, hogy az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet. Ennek eleinte nincsenek tünetei, csak akkor, amikor már nagyobb változások következnek be miatta a pajzsmirigy hormontermelésében. Az első fázisban, amikor a túlműködés van jelen, akkor szorongás, ingerlékenység, remegés, heves szívdobogás, gyorsabb fogyás, hasmenés figyelhető meg. Ez a szakasz általában a szülés után négy hónapon belül következik be.

Ezután jön el a pajzsmirigy alulműködés, mely depresszióban, álmosságban, székrekedésben, hízásban nyilvánul meg. Ez általában négy-nyolc hónappal a szülés után jelentkezik, és kilenc-tizenkét hónapig tarthat.

Érdemes tudni, hogy nem minden nő megy át mindkét fázison (vagy nem veszik észre), ráadásul a tünetek könnyen összetéveszthetők az anyaság okozta stresszel és alváshiánnyal is.

Szülés utáni pajzsmirigygyulladás kezelése

A szülés utáni pajzsmirigygyulladás gyakran magától elmúlik. Enyhe esetekben, amikor a hormonszintek nem túl magasak vagy alacsonyak, előfordulhat, hogy nincs is szükség gyógyszerre. Súlyosabb tünetek esetén indokolt lehet a gyógyszeres terápia, valamint érdemes plusz szelént bevinni, mivel ez az ásványi anyag segíthet csökkenteni a pajzsmirigy gyulladását” – mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

A legtöbb esetben a szülés utáni pajzsmirigygyulladás 12-18 hónapon belül megszűnik, így a gyógyszeres kezelés elhagyható. Amennyiben a tünetek nem enyhülnek és az értékek továbbra sem rendeződnek, akkor a terápia folytatandó.

Olvasd el ezt is!

Így mutatja meg a kezünk a pajzsmirigy betegségét

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index