Őszi kullancs-szezon – Hogyan ismerjük fel az élősködőt?

Melyek élnek a közelünkben?

A kora ősz igazi kiránduló időszak, amikor a természet még igencsak hívogató. Hajlamosak vagyunk elveszni a szépségében, ám fontos figyelnünk egy alattomos veszélyre: a kullancs ilyenkor aktív.

Bár a természet nyár végén, kora ősszel rendkívül kellemes és szép tud lenni, kirándulásainkat megzavarhatja egy váratlan betolakodó. A közönséges kullancs (Ixodes ricinus) számára ezek az időszakok a legjobbak, amikor szabadon vadászhat gyanútlan áldozataira.

Mit kell tudni alapvetően a kullancsról?

A nálunk is megélő kullancsfajok főként a Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes fajból kerülnek ki, amelyek Dél-Európán kívül Közép-Ázsiában és Afrikában találhatóak meg. Sajnos mindkettő terjeszthet súlyos betegséget kiváltó kórokozót.

Ezek a kullancsok ugyan hagyományosan nem a mérsékelt éghajlaton élnek, de a vándormadarakon keresztül eljutnak e tájakra, így hozzánk is. Ráadásul, mivel az utóbbi években nem túl hidegek a telek, sokkal északibb területeken is túlél a kullancs, mint a valódi élőhelye. Nem ritka, hogy az emberek kifejlett egyedekkel találkoznak akár Német- vagy Svédországban is.

Így azonosíthatjuk: a kullancs megjelenése

A kullancs külseje nem mindenki számára idegen, ám nagyon fontos tisztázni, mi alapján ismerjük fel, hogyan vehetjük észre ezt a veszélyes ízeltlábút.

Az említett Hyalomma marginatum a többi, hazánkban is jellemző kullancsfajhoz képest erőteljesen sávozott lábakkal rendelkezik. Formája ovális, a hát közepénél a legszélesebb. A Hyalomma-fajoknál megfigyelhető, hogy a hátrész alja barázdált. A kullancs mérete nem mindig egyforma, ugyanis a nőstény példányok nagyjából 5-6,5 milliméteresek, míg a hímek átlagos mérete 3-5,5 milliméter. A Hyalomma-fajok nagyobbak a Magyarországon is fellelhető típusokhoz képest.

Hogyan él a kullancs?

A Hyalomma-kullancsfajra jellemző, hogy más módszert követ áldozatai kiszemelésekor, mint a hazánkban jellemző fajok. Míg az utóbbiak inkább lesből támadnak, a Hyalomma-fajokhoz tartozó kullancsok aktívabbak és akár követik is a kiszemelt gazdatestet. Mivel látószervük fejlett, ez nem esik nehezükre. Csak akkor aktívak azonban, ha a hőmérséklet 12 fok fölé emelkedik. Amennyiben túl meleg van, s a talaj 45 fok feletti, elbújnak.

Amellett, hogy ráakaszkodnak az emberre, a Hyalomma-fajok főként szarvasmarhákon, lovakon, kecskéken és egyéb patás állatokon, valamint kutyákon élősködnek. Ha az állat nagytestű, több kullancs is megtelepedhet rajta, számuk akár a százat is elérheti.

Fontos tudni, hogy a kullancs általában kedveli a testnyílások környékét, ezeken a helyeken fordul elő leginkább – állatoknál a végbélnyílásnál is jellemző. A nőstények, ha jóllaktak, leesnek a földre és lerakják a tojásaikat, melyekből többezer is lehet.

Itthon is megjelent a vérzéses lázat okozó kullancs

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php