Itthon is megjelent a vérzéses lázat okozó kullancs

Civilek tudományos bevonásával bukkantak az itthon nem honos Hyalomma kullancsra Vas megyében. A tőlünk délre honos faj különböző betegségeket, például a krími–kongói vérzéses lázat és a tífuszt is hordozhatja, és valószínűleg madarakkal kerülhetett hazánkba.

A betolakodó kullancs csíkos lábairól ismerhető fel, 6 milliméteres testméretével jóval nagyobb a honos fajoknál. Különös szokása, hogy nem passzívan várja a gazdaállatot, hanem üldözi azt, és talajon bujkálva igyekszik utolérni. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint ezek a kullancsok közel tíz méter távolságból vizuálisan felismerik a gazdaállatot, és akár tíz percen át, több mint száz méteren át képesek követni azt – számol be az Index.hu.

Lengyel kutatók megállapították, hogy a költöző madarak éghajlatváltozás miatt megváltozó útvonalai teszik lehetővé, hogy a Hyalommák olyan területeken is megjelenjenek, ahol korábban ismeretlenek voltak. Az elmúlt években gyakorlatilag minden európai országban találkoztak velük.

A krími–kongói láz a következő Ebolaként is emlegetett vírusos megbetegedés, amely lázzal, hányással, a bőrön bevérzésekkel jár, és súlyos esetekben májelégtelenséget okoz. A fertőzötteknél a halálos kimenetel 10 és 80 százalék között mozoghat (átlagosan minden negyedik megbetegedés halálos).

Tudós állampolgárok kapták el

A Hyalomma kullancs példányára az ELKH Ökológiai Kutatóközpont áprilisban indult Kullancsfigyelő projektje keretében bukkantak. A kutatók a „citizen science” módszer segítségével vizsgálják az Európában is egyre gyakrabban előforduló kullancsok megjelenését és megtelepedését.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Így védekezzünk a a vérzéses lázt terjesztő Hyalomma kullancs ellen

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.