2021 a Lyme-kór éve lehet – A kullancs a strandokon is megjelenhet

Lazuláskor is tartsuk be az óvintézkedéseket!

Ha idén nyáron sok kirándulást, vízparti időtöltést tervezünk, érdemes tudnunk: a kullancs még több helyen leshet ránk, mint gondolnánk. Szakértők szerint 2021 a Lyme-kór éve lehet.

Egy meglehetősen kemény, számos gonddal, kihívással járó ősz és tél után mindenki a szabadba vágyik, ahol kissé szabadabban járhatunk, levegőzhetünk.

A kutatók azonban némi óvatosságra intenek. Az eddigi megfigyelések alapján ugyanis 2021 a Lyme-kór éve lehet. A potenciálisan betegség-hordozó kullancsok főként erdős részeken, mezőkön lesnek ránk, ám amerikai kutatók szerint már az észak-kaliforniai strandok közelében is bőségesen megtalálhatók.

A dolog még a szakembereket is meglepte. „Megdöbbentünk, amikor kullancsokat fedeztünk fel a parti cserjék között és a parttal határos gyepen” – mondta el Daniel Salkeld, PhD, a Colorado Állami Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője. A homokban ugyan nem voltak, de a part menti növényzetben igen.

Mutatjuk, hogy ismerhetjük fel és hogy védekezhetünk ellene.

Így védekezzünk a a vérzéses lázt terjesztő Hyalomma kullancs ellen

Mint mondta, ha akkor kérdezik meg tőle, véleménye szerint fertőzöttek lehetnek-e ezek a kullancsok, nemmel válaszolt volna. Valójában azonban találtak kórokozókat ezen kullancs populációkban is, ami felveti a kérdést: mi lehet a forrás? A kutatók egerekre, patkányokra, nyulakra, pockokra is gyanakszanak.

A tanulmány aggodalmat gerjeszt azzal kapcsolatban, hogyan és hol terjedhet el a Lyme-kór – ráadásul a nyári strandszezon néhány hét múlva kezdetét veszi – mondta John Aucott, a Johns Hopkins Lyme-kór Klinikai Kutatóközpont igazgatója. Hozzátette: le kell szögezni ugyanakkor, hogy ez egy kaliforniai tanulmány, vagyis nem kell az eredményeket az egész keleti partvidékre, vagy más vidékekre kivetíteni.

Foto:pixabay.com

A kutatók azonban felhívják a figyelmet: attól, hogy egyes helyeken nem várnánk a kullancsok jelenlétét, még ott lehetnek. S ha ez nem lenne elég ijesztő, az előrejelzések szerint 2021-ben rekord számú kullancsra számíthatunk.

A tél mostanság az egyik legmelegebb volt, az elhúzódó nyári meleg miatt pedig hosszú időn át lehetővé tette a szabadtéri tevékenységeket olyan állatok számára, amelyek hordozhatják a kullancsot. Ez az atka kiválóan érzi magát forró, párás körülmények között.

Foto:pixabay.com

Az utazási korlátozások lazulásával rengeteg ember indul majd a szabadba, kirándulni, strandolni, kempingezni – ezen alkalmakkor fokozott veszélyt jelenthetnek a kullancsok, ezért nem árt nagyon óvatosnak lenni.

Íme néhány fontos tény a Lyme-kórról, illetve az alkalmazható óvintézkedésekről.

1.Fertőzés: a Lyme-kór baktériumai a fertőzött kullancsok harapásával terjednek. Az emberek többségét a még éretlen kullancsok – az úgynevezett nimfák – csípése fertőzi meg, amelyek mákszem méretűek és nehezen észrevehető helyeken tapadnak meg. Ilyen az ágyék, a hónalj, a fejbőr és a térd hátsó fele. A legtöbb esetben legalább 36–48 órán át kell a kullancsnak a bőrön maradnia, hogy a Lyme-kórt átadja az embernek.

Foto:123rf.com

2.Megelőzés: ha erdős vagy füves területre indulunk, vagy magas fűben dolgozunk a kertben, viseljünk hosszú nadrágot, zoknit és cipőt, illetve használjunk kullancsellenes szert, spray-t. Érdemes a ruhánkat és a lábbelinket is befújni vele. A strandra menet sem árt alkalmazni a védelmet nyújtó termékeket. Kerüljük el a parti növényzetet, mert a kullancsok ott is megbújhatnak.

3.Védelem: ha hazaértünk füves, erdős területről vagy strandról, ellenőrizzük egész testünket, nincs-e rajtunk kullancs, illetve 2 órán belül zuhanyozzunk le – ez bizonyítottan jelentősen csökkenti a Lyme-kór kockázatát.

Ha ránk akaszkodott egy kullancs, csipesszel, szakszerűen távolítsuk el. Minden ruhánkat tegyük forró vízbe és szárítóba legalább 20 percre, hogy elpusztuljanak.

4.Tünetek: figyeljünk oda a Lyme-kór fertőzés jeleire. Először általában kerek, vörös kiütést tapasztalhatunk a kullancs-csípés helyén. Egyes kiütések nagyobbak lehetnek. Menjünk el Lyme-kór tesztelésre, amennyiben a klasszikus tünetek jelentkeznek: láz, hidegrázás, fejfájás, fáradtság, testfájdalmak, zsibbadás, szédülés, duzzadt nyirokcsomók. A korai diagnózis és az antibiotikumos kezelés a leghatékonyabb módszer a betegség legyőzésére.

Forrás: https://napidoktor.hu/index