Összefüggés lehet a menopauza és a demencia között

A göteborgi egyetem kutatóinak új vizsgálati eredményei szerint magasabb a demencia kialakulásának kockázata azon nők körében, akiknél később kezdődött a menopauza. 

Az ösztrogén hormon feltételezhetően fontos szerepet játszik a demencia kialakulásának kockázatában. Mindez arra is magyarázat lehet, hogy miért van a 85 évnél idősebbek között kétszer annyi nő, mint férfi a demenciával élők között. 

A kutatók több, mint ezerháromszáz nő esetében követték nyomon a nők ösztrogénszintjével kapcsolatba hozható fontos életeseményeket és a későbbi demencia kialakulását. A terhesség, szülés és szoptatás időszaka például mind jelentősen megváltozott hormonális közeget hoz létre. A részletes adatok pedig segítenek jobban megérteni az ösztrogénszint, a menopauza és a demencia kockázatának összefüggéseit.

menopauza1

A kutatási adatok szerint ugyanis azoknál, akik életében 33 évet ölelt fel a termékeny időszak, 16 százalékos, míg az öt évvel hosszabb, 38 évnyi reproduktív periódust megélő nők körében 24 százalékos volt a betegség kockázata.

A szerzők ugyanakkor kiemelik, hogy legtöbb nő esetében, akiknél késői menopauzáról beszélhetünk, nem alakul ki demencia még akkor sem, ha összességében esetükben magasabb a kockázata. A kutatást az Alzheimer & Dementia szaklap tette közzé.

Forrás: felejtek.hu


2 hozzászólás

 1. Jáger László

  Nem tartok tőle,mert nem érint
  D ez a nők gondja,de ők sem tehetnek róla….
  Ez van ezt lehet akár nem szeretni!!
  barátilag
  J.L.

  Válasz
 2. Szoltsányi Gyula

  Érdekes észrevétel, de a magyar korfát menézve 85 év felett máajd 3szor annyi a nő mint a férfi. Miért ne lehetne kérszer annyi a demens nő a sokkal többből.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.