Ortorexia – Túlzásba vitt egészség

Csak azért is, mert a többi nem jó. Mást nem, csak azt. Maximalisán természetes. Mánia és őrület. A betegség neve: ortorexia, a túlzott természetességért való rajongási kór.

Az ortorexia első hallásra egyáltalán nem veszélyes, lényege hogy a biomániás kizárólag egészséges tápanyagokat vesz magához. Sajnos a legtöbb esetben a beteg nem tudja, hol a határ, és ha nem jut hozzá a lehető legegészségesebb alapanyagokból készült ennivalóhoz; inkább nem eszik semmit.

Az anorexia és bulémia kistestvéreként nevezett ortorexia egyre több lány belső egyensúlyát borítja fel. Az újfajta betegség nem életveszélyes, feltéve, ha nincs közvetlen kapcsolatban fent említett "testvéreivel".

Steven Bratmant használta először az ortorexia kifejezést 2001-ben az Egészséges ételfüggők könyvében, miután már hosszú évek óta foglalkozott anorexiában, illetve bulimiában szenvedő betegekkel. A teljes szó, ortorexia nervosa nem véletlenül hasonlít az anorexia nervosa megnevezésre. Az orto azt jelenti helyes, az orexia étkezés, míg a nervosa megszállottságot, rögeszmét takar.

eveszavar1

Az ortorexiás betegek gyakran az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás hívei közül kerülnek ki. A túlzásba vitt nézetek, a mértéktelenség, és esztelenség éppen olyan könnyen válhat megszállottsággá, mániává az étkezésben, mint az élet egyéb területein.

Más esetben az egyén le akarja győzni valamilyen krónikus betegségét, a fölösleges kilóit, vagy javítani akarja általános közérzetét és egészségi állapotát. Ám csak keveseknek sikerül az új táplálkozási formára való átállást normális keretek között tartani. A szélsőségesre hajlamos szigorú önuralmat gyakorol, egyre fontosabb lesz a mennyiség és minőség, hogyan követi az önmaga által felállított szabályokat. A stabillá vált képletek követése a beteg élete egyetlen értelmévé válik.

Naponta több órát szentel az egészséges alapanyagok felkutatásának és étrendjének megtervezésének. A betegség – mivel rengeteg idejét rabolja el a mániákusnak – elvágja az addig stabilitást nyújtó emberi kapcsolatokat, idővel kialakul egyfajta felsőbbrendűség érzés, lenéz mindenkit, aki ragaszkodik a klasszikus étkekhez.

etkezesi-problema

Az ortorexiás hamar megtalálja az életében a biztosnak hitt pontot; a betegségekkel szemben a totális védettség illúzióját hiszi, miközben a realitás kontrollja teljesen eltűnik. Ez utóbbi jelenti azt, hogy valaki feltétel nélkül elhisz minden jóindulatúnak hitt tanácsot anélkül, hogy végiggondolná, vagy elemezné egy kicsit. A biomániásra jellemző a spiritualitás keresése a konyhában, a tesztelt étel elfogyasztása földöntúli kielégüléssel és örömmel jár. Miután nagyon szigorú szabályokat követ, a diéta minősége egyben az élet minőségévé is válik.

A legnagyobb veszedelmet a fizikai hatás jelenti. A tökéletesség megszállott követője nem hajlandó természetellenes anyagokat a szervezetébe juttatni. Mivel a beteg nem kap megfelelő arányban fehérjét, zsírokat és szénhidrátot, rohamosan súlyt veszít. Mégpedig ezt az állapotot már csak egy lépcső választja el a sokat emlegetett anorexiától.

Az ortorexiásnak is a tükör és gyorséttermek mellett önmaga a fő ellensége.

Az ortorexia 2003-ban egy fiatal lány halálát okozta. Az orvosok évekig kezelték anorexiával – bár bizonygatta, hogy "csak" azért eszik keveset, mert arra figyel, hogy, amit magához vesz, egészséges legyen. Szervezete annyira leromlott, hogy szívelégtelenségbe halt bele. Fontos tehát mértéket tartani és elfogadni a körülöttünk élők étkezési szokásait. A túlzott természetesség is árthat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.