Ortorexia nervosa: egészségmánia

Azoknál, akik túlzottan megszállottá válnak az egészséges táplálkozás terén, könnyen kialakulhat az ortorexia nervosa nevű étkezési zavar.

Az ezzel küzdők gyakran egész táplálékcsoportokat száműznek az étrendjükből abban a hitben, hogy ezáltal egészségesebbé válnak. A szakértők szerint azonban ez a fajta diéta igen veszélyes, és akár halállal is végződhet. Az ortorexia nervosát nemrég azonosították, de már a férfiak közül is minden huszadikat érinti. A betegek alapvető tápanyagokat és vitaminokat vonnak meg a szervezetüktől, és emellett sokszor túlerőltetik magukat testmozgás terén is.

Leggyakrabban a harmincas nőkre jellemző ez a túlzott egészség-mánia, akik közül sokan a sztárok diétáit majmolják, mint például a Naomi Campbell által preferált juharszirup-diétát, vagy a Cheryl Cole által kedvelt vércsoport-diétát. A legnagyobb különbség az ortorexia és az egyéb étkezési zavarok között, hogy az előbbibe nem feltétlenül azért kezd az ember, mert fogyni kíván, de a végén mégis ez történik vele.

brokkoli7

Az Étkezési Rendellenességek Országos Központja az elmúlt évben hatezernél is több hívást kapott az ortorexiával kapcsolatban, ami egyre növekvő tendenciára utal. Deanne Jade pszichológus – aki szerint minden tízedik nő érintett a betegségben – így nyilatkozott: „Ez egy nehezen felismerhető betegség, mivel az egészséges életmód álcája mögé bújnak az érintettek."

Azonban egyre jobban terjed a fiatalok között, akik a magazinokban és a tévében látott ideálokhoz próbálnak hasonulni.”Az ortorexia kifejezést 1997-ben Steven Bratman kaliforniai orvos használta először, aki a görög orthos” szót – aminek a jelentése „helyes, jó” – kombinálta az „orexis”, azaz „étvágy” szóval."

Forrás: